Vind ons op

Zita

Binnenkort draaien we platen met High Definition vinyl

Lifestyle

Binnenkort draaien we platen met High Definition vinyl

Binnen een jaar zouden platenfans high definition vinyl moeten kunnen kopen. Dat zijn platen die beter klinken, meer klanken aankunnen en meer muziek bevatten. Omdat ze met lasers worden gemaakt, zijn er ook veel chemische stoffen voor nodig.

De wereld van de vinylplaten zou binnenkort een revolutie kunnen meemaken. Binnen een jaar zou er een nieuwe generatie vinyl op de markt komen: High Definition vinyl. Het verschil met de huidige platen is dat meer muziek kunnen bevatten, meer klanken aankunnen en een betere geluidskwaliteit zouden afleveren.

Het HD-vinyl wordt op een andere manier gemaakt dan de grote schijven die in de muziekkast van je ouders staan. De oude platen zijn allemaal kopieën van een masterplaat die op een ‘lege’ plaat wordt gedrukt. Daarbij treedt slijtage op, waardoor de eerste platen anders klinken dan de 10.000ste kopie. Bovendien wordt er redelijk wat chemisch afval geproduceerd bij het klassieke proces.

30 minuten non-stop muziek aan elke kant

Bij HD-vinyl bestaat uit de masterplaat uit keramiek, die daarna gegraveerd wordt door een laser. Daarom is er geen kwaliteitsverschil door het vele gebruik van de masterplaat en klinkt elke kopie exact hetzelfde. Het gebruik van de lasers vermindert ook het chemisch afval aanzienlijk. Volgens de fabrikant Rebeat Innovation zou  HD-vinyl aan elke kant 30 minuten muziek kunnen bevatten, zonder aan kwaliteit in te boeten. De platen zouden frequenties tot 100 kHz kunnen vastleggen. Momenteel ligt de grens van een plaats op 15 kHz. De nieuwe generatie vinyl kan op elke bestaande draaitafel afgespeeld worden.

Het bericht Binnenkort draaien we platen met High Definition vinyl verscheen eerst op Metro.

Meer in Lifestyle

To Top