HomeNieuwsLifestyleBelgische hoogopgeleiden drinken het meest van alle Europeanen

Belgische hoogopgeleiden drinken het meest van alle Europeanen

Hoogopgeleiden in België drinken regelmatig een glas alcohol, en daarin zijn ze koploper in Europa. Mensen met een hoog diploma drinken in ons land ook vaker dan laagopgeleiden, al is dat bij roken net andersom, blijkt uit een artikel van Metro Nederland.

De Radboud Universiteit en het Sociaal Cultureel Planbureau gingen na hoeveel (on)gezonder hoogopgeleiden leven in vergelijking met mensen die een lager diploma hebben. Uit hun studie blijkt dat hoogopgeleiden zich meestal gezonder gedragen. Ze bewegen minstens één keer intensief per week en eten vaker groenten en fruit, al is de kloof tussen beide groepen eerder klein. Laagopgeleiden roken dan weer vaker.

Koplopers

Die vergelijking gaat niet op voor onze alcoholconsumptie. Zo’n 44 procent van alle hoogopgeleiden drinkt meer dan één keer in de week alcohol, bij laagopgeleiden is dat maar zo’n 32 procent. Opvallend is dat Belgen en Nederlanders met een hoog diploma koplopers zijn in Europa, zij consumeren het meeste alcohol.

Exclusieve wijnen

Als verklaring zeggen de onderzoekers dat alcoholgebruik wellicht meer geaccepteerd is in rijkere landen. “Daarnaast is het mogelijk dat hoogopgeleiden zich in landen met meer economische ontwikkeling vaker met hun culturele leefstijl proberen te onderscheiden van laagopgeleiden, bijvoorbeeld door het drinken van goede wijnen of exclusieve gedistilleerde dranken.”

Het bericht Belgische hoogopgeleiden drinken het meest van alle Europeanen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels