HomeNieuwsLifestyleBelg legt recordaantal kilometers af met auto

Belg legt recordaantal kilometers af met auto

De Belgen hebben in 2016 84,3 miljard kilometer gemaald met de wagen, 0,4% meer dan in 2015, wat toen ook al een recordjaar was. Als hoofdreden wijst de FOD Mobiliteit en Vervoer het groeiend aantal auto’s aan.

De Belg is een kilometervreter in vergelijking met onze Europese buren. We leggen gemiddeld 4% meer kilometers af met de auto dan de Nederlanders, 6% meer dan de Fransen en slechts 1% minder dan de Duitsers, blijkt uit een jaarlijkse studie van de FOD Mobiliteit en Vervoer. En onze appetijt naar het asfalt neemt jaar na jaar toe.

Bestelwagens winnen terrein

In 2016 legden de Belgen 84,3 miljard kilometer af met de wagen, een recordafstand. Het is een stijging met 4% ten opzichte van 2015, dat op zich al een recordjaar was. Het gaat wel om Belgische voertuigen. Buitenlandse vrachtwagens komen bijvoorbeeld niet in de statistieken voor.

De lichte bedrijfswagens (bestelwagens) legden beduidend meer kilometers af dan in 2015 (+4,8%), terwijl de vrachtwagens 2,7% minder afstand maakten. “Dat bevestigt een trend die zich al verschillende jaren doorzet”, aldus de FOD. Opvallend is dat het gemiddelde aantal afgelegde kilometers per jaar per personenwagen wel gedaald is, van 15.149 kilometer in 2015 naar 14.999 in 2016.

Salariswagens vermenigvuldigen

De stijging in het totaal aantal afgelegde kilometers is volgens de FOD hoofdzakelijk te wijten aan de aangroei van het wagenpark. Voor België bedroeg die 1,5%. Een deel daarvan bestaat uit het toenemend aantal salariswagens. Dat zijn bedrijfswagens die een werknemer niet per se nodig heeft om zijn job uit te oefenen. Eind 2016 waren er in België 445.419 salariswagens, een stijging met 5% tegenover het jaar voordien. Hoewel ze maar 8% van het totale wagenpark uitmaken, zijn ze met 13,2 miljard kilometer toch verantwoordelijk voor 16% van de totale afgelegde afstand.

Uit de studie blijkt dat de ontdieseling van het Belgische wagenpark nu echt volop is ingezet. Het aantal kilometers dat met een dieselwagen gereden werd, daalde met 2% in vergelijking met 2015. Benzinewagens daarentegen legden 8,3% meer afstand af. Het aandeel van aardgaswagens en elektrische voertuigen blijft marginaal (0,1%).

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels