Vind ons op

Zita

Kyra Gantois: “Ik vind het niet kunnen dat activisten betaald worden”

Nieuws

Kyra Gantois: “Ik vind het niet kunnen dat activisten betaald worden”

Milieuactiviste Kyra Gantois is niet te spreken over het feit dat actievoerders van ‘Extinction Rebellion’ betaald worden. “Wij betaalden alles uit eigen zak”, klinkt het.

Naast de klimaatbeweging ‘Youth For Climate’ heeft het hele land nu ook kennisgemaakt met ‘Extinction Rebellion’. Twee weken geleden bezette de internationale actiegroep het Brusselse Koningsplein, al greep de politie daar stevig in om de situatie niet te laten escaleren.

In tegenstelling tot bij ‘Youth For Climate’ worden sommige actievoerders van ‘Extinction Rebellion’ betaald. Zo zouden voltijdse activisten in Groot-Brittannië tot 450 euro per week krijgen, deeltijdse 225 euro. Dat geld komt voornamelijk uit crowdfunding, die zo al meer dan 2,8 miljoen euro opbracht.

Uit eigen zak

Kyra Gantois, die tot voor kort samen met Anuna De Wever het gezicht was van ‘Youth For Climate’ vindt het onbegrijpelijk dat activisten betaald worden. “Wat heeft dat nog met idealisme te maken? Wij betaalden alles uit eigen zak, ook onze treintickets om naar de betogingen te gaan. Ik ben geen activist geworden om er iets aan te verdienen. Ik begrijp het dus maar al te goed dat mensen hier vragen bij hebben”, vertelt ze in Dag Allemaal. Ze voegt er wel aan toe dat ook ‘Youth For Climate’ gefinancierd wordt door crowdfunding, maar dat dat geld gebruikt wordt om flyers en ander drukwerk te betalen.

Kleine bedragen

Voltijds activiste bij ‘Extinction Rebellion’ Marjolein Moreaux (43) geeft toe dat sommige actievoerders betaald worden, maar dat het om kleine bedragen gaat en het ook nodig is voor sommigen. “Ik heb zelf bijvoorbeeld al enkele keren een treinticket ingebracht. Het gaat echter om zeer kleine bedragen. Maar onze mensen moeten ook huur betalen en hun kinderen te eten geven. Als ze 100 procent van hun tijd aan de beweging besteden, dan is het logisch dat we hen een vergoeding geven. Maar dat gaat niet over hoge salarissen. Drie van onze mensen krijgen een bedrag tussen de 700 en 1.400 euro per maand voor hun vrijwilligerswerk, de rest van de 2.000 leden doet dit vollédig vrijwillig”, klinkt het.

Het bericht Kyra Gantois: “Ik vind het niet kunnen dat activisten betaald worden” verscheen eerst op Metro.

Lees Verder
Advertisement
Dit vind je mss ook leuk...
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in Nieuws

To Top