HomeNieuwsKrater groter dan Parijs ontdekt in Groenland

Krater groter dan Parijs ontdekt in Groenland

In het noorden van Groenland is een gigantische krater aangetroffen. Deze bevindt zich onder het ijs van de ‘Hiawatha’-gletsjer en werd veroorzaakt door een meteoriet-inslag.  De krater is 31 kilometer breed, wat hem tot één van de grootste ter wereld maakt. 

De meteoriet-inslag zou tussen de 3 miljoen en 12.000 jaar geleden plaatsgevonden hebben, schrijft het vakblad ‘Sciences Advances’. Het fenomeen bevindt zich bijna één kilometer onder het ijs en zou zeer goed bewaard zijn. Dat is volgens de wetenschappers uitzonderlijk, want de erosie van het gletsjerijs zou al gauw sporen van de inslag hebben verwijderd.

Al langer ontdekt 

Een groep onderzoekers besloot een chemische analyse uit te voeren op enkele stalen, nadat het verschijnsel werd ontdekt. “De resultaten waren verrassend”, zegt Dr. Iain McDonald van de universiteit van Cardiff, die onderdeel uitmaakt van het onderzoeksteam. “We vonden een mengsel van aardkorst uit de omgeving en een ongewone ijzeren asteroïde.” Op basis daarvan besloot de ploeg dat de inslag door een meteoriet werd veroorzaakt.

Ernstige impact

De impact van de zeldzame vondst zou destijds ernstige gevolgen voor het leven op aarde gehad hebben. “Het zou voor een drastische verandering van het klimaat gezorgd kunnen hebben”, klinkt het. Met zijn breedte behoort de krater tot één van de 25 grootste op aarde.

Het bericht Krater groter dan Parijs ontdekt in Groenland verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels