HomeNieuwsKlimaatpanel VN: “Moeten land en voedsel anders gebruiken”

Klimaatpanel VN: “Moeten land en voedsel anders gebruiken”

Als we de opwarming van de aarde binnen de perken willen houden, is de huidige manier waarop we voedsel produceren en land beheren, niet houdbaar. Dat blijkt uit een voorgesteld rapport van het IPCC, het VN-panel van klimaatexperts, over het landgebruik.

Uit de gegevens van de experts blijkt dat de luchttemperatuur boven land intussen al met 1,5°C gestegen is, in vergelijking met het pre-industriële niveau. Daarmee stijgt de temperatuur boven het land twee keer zo snel als het wereldwijde gemiddelde (dat ook de zeeën en oceanen bevat). De wetenschappers waarschuwen in hun rapport dat dit het risico op meer droogtes, bosbranden, ontdooiende permafrost en voedselonzekerheid duidelijk verhoogt.

Voedselpatroon

Het klimaatpanel waarschuwt ook dat de nodige reductie aan broeikasgassen niet kan worden bereikt door enkel naar wagens, bedrijven en energiecentrales te kijken. Daarom wordt voor een oplossing onder meer ook gekeken naar een wereldwijde aanpassing van het voedselpatroon, waarbij minder vlees wordt gegeten en meer gebruik wordt gemaakt van plantaardige voedselmiddelen een oplossing. Momenteel is de helft van uitstoot van het broeikasgas methaan, afkomstig van de veeteelt en van rijstvelden.

“Overheid moet boeren helpen”

De overheid moet meer steun voorzien voor ecologische landbouw en moeten de boeren ook bijstaan bij het maken van die overstap. Dat heeft milieuorganisatie Greenpeace België in een reactie op het verspreide VN-klimaatrapport.

“De verschillende regeringen in België Belgische regeringen moeten ervoor kiezen de boeren te ondersteunen. Als je kijkt naar de hittegolven en droogtes van de voorbije zomers, zie je dat boeren de eerste slachtoffers zijn van de klimaatcrisis. We moeten boeren helpen bij het maken van de overgang naar een meer veerkrachtige en klimaatresistente landbouw.”

Het bericht Klimaatpanel VN: “Moeten land en voedsel anders gebruiken” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels