HomeNieuwsKans om buiten besmet te worden met het coronavirus is bijzonder klein,...

Kans om buiten besmet te worden met het coronavirus is bijzonder klein, volgens Ierse studie

Volgens onderzoek van de Ierse gezondheidsdienst HPSC valt slechts 0,1 procent van de coronabesmettingen te herleiden naar contacten in de buitenlucht. De studie nam ruim 232.000 coronagevallen onder de loep, schrijft The Irish Times.

De onderzoekers konden bij slechts 262 besmettingen in Ierland vaststellen dat die buiten hadden plaatsgevonden. Die kwamen voort uit 42 grote uitbraken. De HPSC noemt het voorbeeld van twee gezinnen die buiten aan het klussen waren, wat leidde tot 7 besmettingen. Onderzoekers konden ook besmettingen herleiden naar bouwplaatsen en sportactiviteiten.

In de praktijk raakten mogelijk meer mensen buitenshuis besmet. Het lukt immers vaak niet om vast te stellen waar iemand het virus precies heeft opgelopen. Toch hebben internationale onderzoekers al eerder geconcludeerd dat mensen binnenhuis veel meer risico lopen om besmet te raken dan buiten, waar de wind de viruspartikeltjes zou kunnen doen wegwaaien.

De Ierse viroloog Liam Fanning roept desondanks op tot voorzichtigheid: een face-to-facegesprek blijft riskant, zei hij. Veiliger is om naast elkaar te staan en zijdelings van elkaar te spreken, een praktijk die volgens Fanning ook tijdens de Spaanse Griep werd aangeraden.

Het bericht Kans om buiten besmet te worden met het coronavirus is bijzonder klein, volgens Ierse studie verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels