Vind ons op

Zita

Geweigerde klimaatactie: “een dag vroeger of later was geen probleem”

Nieuws

Geweigerde klimaatactie: “een dag vroeger of later was geen probleem”

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) benadrukt dat er wel degelijk overlegd is met de jongeren die donderdag een klimaatbetoging willen organiseren in de stad. De manifestatie is geweigerd omdat die dag ook 1.200 Duitse voetbalsupporters naar het stadscentrum afzakken voor een risicomatch van AA Gent tegen Wolfsburg. Onder hen behoren zowat 100 leden tot een harde kern.

Students For Climate kreeg in het verleden altijd de toelating om klimaatacties te organiseren in Gent. Maar de actie die donderdag zou doorgaan is geweigerd. «Een klimaatbetoging organiseren op het moment dat 1.200 Duitse voetbalsupporters in ons stadscentrum vertoeven is geen goed idee», vindt De Clercq.

Alternatieven aangereikt

Dat de manifestatie niet mag doorgaan op de bewuste dag heeft niet enkel met politiecapaciteit te maken. De politie analyseerde het risico en adviseerde de burgemeester om een negatief advies te formuleren over de aanvraag. «Wegens het grote veiligheidsrisico adviseert de politie uitdrukkelijk om geen andere manifestaties op hetzelfde moment toe te laten. We hebben van bij het begin verschillende alternatieven aangereikt aan de organisatoren», aldus de burgemeester.

De Clercq herhaalt zijn steun voor de klimaatbeweging en geeft aan toekomstige aanvragen altijd te zullen overwegen. «Het klimaat is een thema dat mij en het Gentse stadsbestuur nauw aan het hart ligt», klinkt het. «We blijven openstaan om dit op een ander moment toe te laten. Manifestaties allerhande zijn welkom in onze stad, met goede afspraken voor een vlot verloop ervan.»

Betoging gaat door

De klimaatjongeren van Students For Climate gaan niet akkoord met de weigering en geven aan donderdag alsnog te betogen aan de Gentse stadshal.

Het bericht Geweigerde klimaatactie: “een dag vroeger of later was geen probleem” verscheen eerst op Metro.

Lees Verder
Advertisement
Dit vind je mss ook leuk...
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in Nieuws

To Top