HomeNieuwsFranse actrice Anna Karina overleden

Franse actrice Anna Karina overleden

Actrice en zangeres Anna Karina is gisteren op 79-jarige leeftijd overleden. De Française van Deense komaf verloor de strijd tegen kanker, meldt haar management. De actrice gold als een icoon van de ‘nouvelle vague’, de nieuwe Franse filmstijl van eind de jaren vijftig die wilde afstappen van de Hollywoodclichés.

Anna Karina was in de jaren zestig enkele jaren getrouwd met de Franse regisseur Jean-Luc Godard. Ze speelde rollen in zeven van zijn films, onder meer in ‘Une femme est une femme’, ‘Vivre sa vie’ en ‘Pierrot le fou’.

In 2018 stond Anna Karina nog op de affiche van het filmfestival van Cannes, samen Jean-Paul Belmondo. De twee speelden nog samen in ‘Pierrot le fou’. In 2018 kwam ook een gerestaureerde versie van ‘Vivre ensemble’ in de cinemazalen.

Zangeres

Anna Karina kende ook een zangcarrière. Zo zong ze aan de zijde van Serge Gainsbourg, van wie ze het nummer ‘Sous le soleil exactement’ coverde. Ze blikte het nummer in voor de muzikale tv-comedie ‘Anna’ (1967), waarin ze zelf de hoofdrol speelde.

Bijnaam

Anna Karina werd in 1940 geboren in het Deense Solbjerg als Hanne Karen Bayer. Nog voor ze 18 was trok ze naar Frankrijk om een modellencarrière na te streven. Ze kreeg er van ontwerpster Coco Chanel de naam ‘Anna Karina’ toebedeeld, de naam die ze nadien bleef hanteren.

Ze overleed gisteren in een ziekenhuis in Parijs. Haar man, de Amerikaanse regisseur Dennis Berry, stond aan haar zijde.

Het bericht Franse actrice Anna Karina overleden verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels