HomeNieuwsFederale formatie: “Rondetafelgesprek geen voorbode van een coalitie”

Federale formatie: “Rondetafelgesprek geen voorbode van een coalitie”

De rondetafel die de federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders gisteravond om 18u hadden samengeroepen, was na een kleine drie uur afgelopen. Een eerste gesprek tussen de verschillende partijen is goed verlopen.

Langs Vlaamse kant namen N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen deel. Aan Franstalige kant was dat MR en PS. Ecolo liet kort voor de vergadering weten niet te willen deelnemen, omdat de visie van de partij te ver van die van N-VA ligt.

Open Vld verliet het Brusselse Egmontpaleis via de voordeur. De andere partijen kozen voor de achteruitgang, om de aanwezige pers te ontwijken.

Toekomstige coalitie?

Over de inhoud van het gesprek komt voorlopig weinig informatie naar buiten. Groen-voorzitter Meyrem Almaci wil enkel bevestigen dat de informateurs een nota hebben toegelicht. De vergadering was volgens haar op geen enkele manier een voorbode voor een toekomstige coalitie.

“Wij stappen niet in een regering zonder Ecolo. Daar is vanavond niets aan veranderd.” Dat zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci na de rondetafel van informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders.  “Dit was gewoon een gesprek in het kader van de informatie-opdracht. Het was geen voorbode van een volgende coalitie. Wij zijn gewoon gegaan om te luisteren. Ecolo heeft dat anders ingevuld.”

Maar dat zorgt volgens Almaci niet voor wrevel tussen beide partijen. “Wij zijn twee verschillende partijen die heel nauw samenwerken, maar we zijn geen Siamese tweeling. Desalniettemin is het overduidelijk dat we niet zonder elkaar in een coalitiebespreking zouden stappen.”

Preformatie

Uit Franstalige bron is te horen dat het nog veel te vroeg is om naar eventuele convergenties te zoeken. Ook van preformatie kan op dit moment geen sprake zijn, dixit dezelfde bron.

Het bericht Federale formatie: “Rondetafelgesprek geen voorbode van een coalitie” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels