Vind ons op

Zita

EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter”

Nieuws

EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter”

De combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) vormt een uiterst zeldzame bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat besluit het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na onderzoek.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft een “mogelijke link gevonden tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeer uitzonderlijke gevallen van ongewone bloedstolsels met lage bloedplaatjes”. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. Het EMA baseerde zich naar eigen zeggen op alle momenteel beschikbare gegevens, inclusief het advies van een adhoc-samengestelde expertengroep die de kwestie heeft onderzocht.

Geen leeftijdsgrens

Het EMA herinnert eraan dat de bijwerking zich binnen de twee weken na vaccinatie kan voordoen. “Tot nu deden de meeste gevallen zich voor bij vrouwen jonger dan 60 jaar”, luidt het in een mededeling. Desondanks kan het EMA niet bevestigen welke risicofactoren bijdragen tot de ontwikkeling van de bijwerking, waarvan er in Europa al enkele tientallen gevallen gemeld zijn.

Het EMA vraagt mensen die symptomen van zulke bijwerkingen ontwikkelen om meteen medische bijstand te zoeken. Er wordt niet aangeraden het vaccin voor te behouden voor bepaalde leeftijdsgroepen. Het EMA benadrukt dat de voordelen van het vaccin tegen COVID-19 in het algemeen groter zijn dan het risico op zeer zeldzame bijwerkingen.

Het bericht EMA: “Bloedproblemen zijn uiterst zeldzame bijwerking van AstraZeneca, maar voordelen in het algemeen groter” verscheen eerst op Metro.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in Nieuws

To Top