HomeNieuwsDrie op vier festivalgangers draagt darmbacteriën op handen

Drie op vier festivalgangers draagt darmbacteriën op handen

Wie deze zomer naar een festival gaat, neemt best niet alleen gehoorbescherming mee maar ook een ontsmettingsmiddel voor de handen. Dat adviseren wetenschappers van de Universiteit Utrecht. Uit hun onderzoek blijkt dat driekwart van de festivalbezoekers darmbacteriën op hun handen heeft zitten.

Voor het onderzoek namen de wetenschappers stalen bij 450 bezoekers van de Zwarte Cross. Dat festival, een mix tussen motorcrosswedstrijden en muzikale optredens, vond vorige maand plaats.

Driekwart

De onderzoekers stelden vast dat de handen van de festivalbezoekers veel vuiler dan gemiddeld waren. Ruim 75% droeg darmbacteriën zoals E. coli op zijn of haar handen. “Dat is veel, verklaart universitair hoofddocent Len Lipman aan de regionale televisiezender Omroep Gelderland. “Normaal wordt maar bij 5 tot 10% van de mensen darmbacteriën op de handen gevonden.”

Wellicht verspreiden de bacteriën zich via weilanden waar dieren hun ontlasting hebben achtergelaten. Ook de gebrekkige hygiëne na een toiletbezoek wordt als oorzaak gezien.

Handen wassen

Darmbacteriën op de handen zijn niet per se gevaarlijk maar kunnen wel aanleiding geven tot infecties, waarschuwt de hoofddocent. Hij roept op om voor het eten en na een toiletbezoek de handen zorgvuldig te wassen met zeep en met een papieren handdoekje af te drogen.

Het bericht Drie op vier festivalgangers draagt darmbacteriën op handen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels