HomeNieuwsDemocraten veroveren het Huis, Republikeinen blijven grootste in Senaat

Democraten veroveren het Huis, Republikeinen blijven grootste in Senaat

Na de midterms behouden de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat, terwijl het Huis van Afgevaardigden naar de Democraten gaat. Dat hebben verschillende Amerikaanse media verklaard op basis van exitpolls.

Rond 04.30 uur Belgische tijd hadden de Republikeinen volgens CNN de nodige vijftig Senaatszitjes veroverd om een meerderheid in de Senaat te verzekeren. Het is enkel nog wachten hoe groot de Republikeinse meerderheid zal worden. Vandaag is die erg nipt: 51 tegen 49. De Democraten hebben al twee zetels verloren aan de GOP: die van North Dakota en die van Indiana.

Om de meerderheid in het Huis te veroveren, moesten de Democraten 23 zetels van de Republikeinen afsnoepen, wat volgens CNN rond 05.00 uur Belgische tijd gebeurde.

Congres

Volgens analisten zouden zowel de Republikeinse meerderheid in de Senaat als de Democratische meerderheid in het Huis vrij groot kunnen worden.

Dat beide kamers van het Congres nu gedomineerd worden door verschillende partijen, is het resultaat van tussentijdse verkiezingen waar veel verdeeldheid heerste. En ook de presidentsverkiezingen van 2020 beloven omstreden te worden.

Een “split Congress” maakt het bovendien veel moeilijker voor president Trump om wetten te laten goedkeuren, aangezien die steeds door beide kamers moeten worden goedgekeurd.

Compromissen

Minderheidsleider in het Huis Nancy Pelosi (foto links), die naar alle verwachting Paul Ryan zal opvolgen als Speaker of the House, verklaarde eerder op de dag nog dat de Democraten in het Congres zullen streven naar compromissen tussen beide partijen, “maar als we geen gemeenschappelijke basis vinden, dan gaan we voet bij stuk houden.”

Het bericht Democraten veroveren het Huis, Republikeinen blijven grootste in Senaat verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels