HomeNieuwsCoronapandemie zorgt voor opvallend meer wandelaars en fietsers

Coronapandemie zorgt voor opvallend meer wandelaars en fietsers

De afgelopen maanden traden in de nieuwsberichten allerlei curves op de voorgrond. Het aantal coronagevallen, het aantal bezette ziekenhuisbedden of het aantal gevaccineerden. Er zijn echter een aantal andere curves die ook best wel interessant zijn. Neem bijvoorbeeld deze van het toegenomen aantal fietsers en wandelaars. Al zorgt dit soms voor problemen en overlast.

Steeds meer mensen trekken wandelschoenen aan

De afgelopen tien jaar werd de wandelsport stelselmatig populairder. Het ging om een gemiddelde stijging van zo’n drie tot vijf procent per jaar, gebaseerd op tellingen in natuurgebieden. Met het uitbreken van corona en de reisbeperkingen van de afgelopen maanden hebben steeds meer mensen nu hun wandelschoenen aangetrokken.

Exacte tellingen zijn er niet, maar we verkrijgen wel enige informatie door te kijken naar het aantal gedownloade wandelroutes op Wandelknooppunt.be, de populaire website waarop men wandelroutes kan uitstippelen. In 2018 en 2019 schommelde het aantal gedownloade wandelroutekilometers nog mooi tussen de honderd- en honderdvijftigduizend kilometer per maand. In februari 2020 zat het zelfs nog even onder het gemiddelde, om vanaf maart ineens sterk te klimmen en in mei 2020 te pieken op maar liefst 435.943 kilometer. Sindsdien is het niet onder de 300.000 kilometer gezakt en er volgde zelfs een tweede piek van 672.393 kilometer in november 2020, bij de tweede lockdown.

Uit de cijfers blijkt bovendien niet alleen dat men meer is beginnen te wandelen, maar dat ook steeds meer mensen aan het wandelen zijn geslagen. In de maanden september, oktober en november 2019 mocht de website nog rekenen op zo’n 50.000 unieke bezoekers per maand. Alleen al in november 2020 spreken we van meer dan 280.000 unieke bezoekers, zo’n 5,6 keer meer dan in vorige jaren.

Niet iedereen staat te springen voor de toestroom aan wandelaars

De passie voor het wandelen zorgt hier en daar ook voor grote drukte. Sommige gemeenten grepen daarom al in. Aan het Aalterse Hooggoed, een domein van 120 hectare groot dat deel uitmaakt van het landschapspark Bulkskampveld, is bijvoorbeeld een parkeerverbod van toepassing. Hierdoor worden samenscholingen vermeden. In de Zwinbosjes in Knokke-Heist klagen boswachters dan weer over de vele wildkakkers. Wegens een gebrek aan openbare toiletten doen wandelaars hun behoefte in de bossen en laten zij er hun toiletpapier achter. De geur van menselijke ontlasting, vaak diep in het bos, brengt dieren danig in de war. Sommige dieren durven door de sterke aanwezigheid van mensengeur zelfs niet meer terugkeren naar hun nestje. De boswachters vragen dan ook om, als het echt niet anders kan, op zijn minst een kuiltje te graven en daarin het ontlastende pakketje achter te laten. Nadien gaat het kuiltje opnieuw dicht en gaat het toiletpapier mee naar huis.

Ook recreatief fietsen zit in stijgende lijn

Het is heus niet alleen de wandelsport die door corona een boost heeft gekregen. Hetzelfde zien we bijvoorbeeld bij de fietssport. Vorig jaar was de stijging al duidelijk merkbaar, maar ook in 2021 blijft het fietsgebruik pieken. In maart werd nog een stijging van 77% genoteerd, de grootste stijging sinds het begin van de coronapandemie. Het gaat daarbij niet alleen om een toename op het vlak van woon-werkfietsverkeer (+67%), maar nog meer op het vlak van recreatief fietsverkeer (+114%). Op andere vlakken, zoals bij boodschappen doen, is de stijging dan weer minder sterk. Net zoals voor wandelaars is het ook hier belangrijk om goed voorbereid te zijn. Je vindt een complete uitrusting voor jouw fietsvakantie op Bikester. Bikester is een online fietsenverkoper die deel uitmaakt van Internetstores, het bedrijf dat ook CAMPZ uitbaat.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels