HomeNieuwsCorona-ouderschapsverlof loopt tot 30 juni en kan worden verlengd

Corona-ouderschapsverlof loopt tot 30 juni en kan worden verlengd

De federale ministerraad heeft het corona-ouderschapsverlof vanavond officieel goedgekeurd. Het loopt van 1 mei tot 30 juni en kan worden verlengd indien nodig.

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) stelde begin april voor een soort ‘coronaverlof’ in te voeren, waardoor ouders extra vrijaf zouden kunnen nemen tijdens de crisisperiode. Het stelsel staat los van het reguliere ouderschapsverlof.

Het was de bedoeling om het verlof te laten opnemen tussen 1 mei en 30 juni, maar de besluitvorming raakte niet snel genoeg rond. Vandaag kwam het coronaverlof opnieuw ter sprake op de superkern. Daar kwamen de partijen overeen dat het stelsel met terugwerkende kracht zou worden ingevoerd. De ministerraad heeft het besluit nu geofficialiseerd.

Voor ouders met kinderen tot 12 jaar of met handicap

Het verlof kan worden aangevraagd door ouders met een kind tot 12 jaar of een kind met een handicap. De leeftijdsgrens voor kinderen met een handicap werd losgelaten. Ook adoptieouders en pleegouders vallen onder de regeling. De werknemer moet wel minstens één maand aan de slag zijn bij zijn werkgever.

De opname kan enkel deeltijds gebeuren. Een halftijdse opname is mogelijk voor wie voltijds of minstens 75 procent werkt. Wie voltijds werkt heeft ook de keuze voor een 1/5e opname. Over de hoogte van de uitkering is nog geen duidelijkheid.

Het is ook mogelijk een lopend ouderschapsverlof om te zetten naar een corona-ouderschapsverlof. Ook is het mogelijk om een ouderschapsverlof tijdelijk te schorsen en het corona-ouderschapsverlof op te nemen.

Het bericht Corona-ouderschapsverlof loopt tot 30 juni en kan worden verlengd verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels