HomeNieuwsBrusselaars kunnen impact van hun verplaatsingen op de luchtkwaliteit meten

Brusselaars kunnen impact van hun verplaatsingen op de luchtkwaliteit meten

Vertoef je vaak in Brussel en maak je je zorgen om de lucht die je inademt? Leefmilieu Brussel heeft een calculator ontwikkeld waarmee de Brusselaars en pendelaars de impact van hun dagelijkse verplaatsingen op de luchtkwaliteit kunnen meten. Het initiatief komt er naar aanleiding van de Europese Mobiliteitsweek van 16 tot 22 september.

Een slechte luchtkwaliteit blijft een groot probleem in een grootstad als Brussel. Er worden in de hoofdstad jaarlijks 632 voortijdige overlijdens toegeschreven aan de vervuilde lucht en de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstofdeeltjes of stikstofdioxide.

Ook de zes meetstations van Leefmilieu Brussel tonen aan dat er nog werk aan de winkel is. In 2018 werd de jaardrempel voor fijnstof van 20 microgram per kubieke meter (µg/m³) overschreden in twee van de meetstations: de hoogste gemiddelde jaarlijkse concentratie bedroeg 27 µg/m³ in Haren. De dagdrempel van 50 µg/m³ werd in alle meetstations zelfs meer dan 3 keer overschreden.

Alternatieven

Via de online calculator van Leefmilieu Brussel kan iedereen nu zijn dagelijkse vervoersgewoonten invullen en berekenen wat die doen met de Brusselse luchtkwaliteit. Afhankelijk van de behaalde resultaten, krijgen de deelnemers tips aangeboden en worden ze uitgenodigd om alternatieve vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer of de verschillende deelsystemen van steps en fietsen te testen.

Het thema van de Week van de Mobiliteit in Brussel is dit jaar ‘Adem anders’. De mobiliteitsweek wordt op zondag 22 september afgesloten met de traditionele Autoloze Zondag.

De calculator vind je hier.

Het bericht Brusselaars kunnen impact van hun verplaatsingen op de luchtkwaliteit meten verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels