HomeNieuwsBREAKING. Drastische verstrenging van coronamaatregelen

BREAKING. Drastische verstrenging van coronamaatregelen

De Nationale Veiligheidsraad heeft de nieuwe verstrengingen bekendgemaakt om de heropflakkering van het coronavirus in te dammen. Zo wordt onder meer de sociale bubbel verkleind tot vijf personen en wordt het aantal mensen op evenementen gehalveerd.

Met gemiddeld 279 nieuwe besmettingen per dag moesten er knopen doorgehakt worden. De huidige maatregelen bleken niet voldoende om het coronavirus te bestrijden, dus heeft de Veiligheidsraad drastische verstrengingen opgelegd. Hieronder een overzicht van de belangrijkste aanpassingen die ingaan vanaf woensdag 29 juli en minstens vier weken gelden.

Sociale bubbel

Tot nu toe mocht elke persoon 15 mensen per week zien. Dat wordt nu teruggeschroefd naar een bubbel van vijf vaste personen voor het hele gezin en voor de volledige periode van vier weken. Kinderen jonger dan twaalf jaar worden hierbij niet meegeteld. Het gaat om vijf vaste mensen bovenop je eigen gezin en waarbij de veiligheidsafstand niet altijd gerespecteerd kan worden.

Samenscholingen, uitstappen en familiebezoeken worden beperkt tot maximum tien personen, kinderen jonger dan twaalf opnieuw niet meegerekend. Dat geldt dus ook voor recepties en huwelijksfeesten. “Dit was geen makkelijk besluit om te nemen, maar we waren verplicht dit te doen. Voor huwelijken komt dit heel hard aan, dat beseffen we, maar dit was een heel duidelijke boodschap van de virologen. We hebben immers gezien dat huwelijksfeesten een grote rol spelen bij de besmettingen, en daarom moeten we nu zo strikt zijn. We willen de curve niet afplatten, maar doen dalen”, aldus premier Sophie Wilmès.

Winkelen

Winkelen moet voortaan weer alleen gebeuren en klanten mogen maximum 30 minuten in de winkel aanwezig zijn. Klanten mogen wél vergezeld zijn van een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of van een persoon die hulp nodig heeft.

Telewerken

Thuiswerken wordt opnieuw ten zeerste aangeraden. “Telewerken was nog steeds de norm, maar die aanbeveling verminderde. Eventueel zal in shifts moeten worden gewerkt, dat nu eens de ene persoon van thuis werkt, en dan weer een collega”, klinkt het.

Evenementen

Het aantal mensen op evenementen wordt teruggeschroefd naar 100 binnen en 200 buiten. Dat is een halvering van de huidige maatregelen (200 binnen en 400 buitenshuis). Mondmaskers zijn bovendien verplicht. “We vragen alle burgemeesters om alle evenementen op hun grondgebied grondig te herbekijken en bij mogelijke gevaren te annuleren”, luidt het.

Gratis rittenkaart

De gratis rittenkaart voor het openbaar vervoer, die op 17 augustus zou ingaan, is uitgesteld. Een mondmasker dragen wordt niet verplicht, maar wie buitenkomt, moet er wel een op zak hebben.

Het bericht BREAKING. Drastische verstrenging van coronamaatregelen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels