HomeNieuwsArcheologen ontdekken ‘klein Pompeii’ in Frankrijk

Archeologen ontdekken ‘klein Pompeii’ in Frankrijk

Archeologen hebben in Frankrijk een Romeinse wijk ontdekt. Het gaat onder meer om goed bewaarde delen van luxueuze woningen en publieke gebouwen.

“We hebben veel geluk gehad”, laat opgraver Benjamin Clement optekenen. “Dit is zonder twijfel de meest uitzonderlijke opgraving van een Romeinse site in 40 of 50 jaar.”

AFP / J.-P. Ksiazek

De ontdekking werd gedaan in Vienne, op zo’n 30 kilometer van Lyon. Tijdens voorbereidingswerken voor een woningcomplex botste de aannemer op de vondst. Sindsdien werd alles minutieus blootgelegd. De site is blijkbaar 7.000 vierkante meter groot en bestaat uit resten van villa’s, publieke gebouwen, mozaïeken en fonteinen.

Frankrijk versus Italië

Volgens de archeologen werden de woningen zo’n 300 jaar lang bewoond, tot de bewoners halsoverkop weg moesten trekken door enkele branden. Veel van de achtergelaten objecten zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Daarom noemen de onderzoekers de opgravingen in Frankrijk al gekscherend het “kleine Pompeii”. Daarmee refereren ze naar een van de bestbewaarde Romeinse steden in Italië, die bedolven was onder as na de uitbarsting van de Vesuvius.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels