HomeNieuwsAantal jongeren dat te veel drinkt stijgt

Aantal jongeren dat te veel drinkt stijgt

In 2017 belandden 2.334 jongeren tussen 12 en 17 jaar in het ziekenhuis nadat ze te veel gedronken hadden. Dat is het hoogste cijfer in tien jaar tijd. Ook bij de 18- tot 29-jarigen gaat het met 11.554 om een recordaantal, zo blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA). De Christelijke Mutualiteit (CM) roept op om de leeftijdsgrens voor alle alcoholische dranken op te trekken tot 18 jaar.

De Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD) spreekt van bingedrinking zodra een vrouw minstens vier glazen en een man minstens zes glazen alcohol drinkt in twee uur tijd. Wie te veel drinkt, kan een alcoholintoxicatie oplopen en op de spoeddienst van een ziekenhuis terechtkomen.

Vooral westelijke provincies

Tussen 2014 en 2016 daalden de cijfers van het aantal minderjarigen dat in het ziekenhuis belandde door het drinken van alcohol. Maar in 2017 tekende het IMA opnieuw een recordaantal van 2.334 op. Het gaat om een stijging van 8% tegenover 2016, toen het over 2.161 jongeren ging. Ook in de leeftijdscategorie 18 tot 29 jaar neemt het alcoholmisbruik toe, van 11.325 gevallen in 2016 naar 11.554 in 2017. Het gaat om een toename van ruim 2% in een jaar tijd.

Er zijn opvallende geografische verschillen bij alcoholintoxicatie. Vooral de provincies die grenzen aan Frankrijk (West-Vlaanderen, Henegouwen en Luxemburg) scoren slecht. Dat zijn net de provincies waar vaker alcoholgerelateerde kankers voorkomen, zoals lever-, pancreas- en slokdarmkanker, stelt de CM.

Het ziekteverzekeringsfonds CM roept op om de leeftijdsgrens voor bier, wijn en schuimwijn op te trekken tot 18 jaar.

Het bericht Aantal jongeren dat te veel drinkt stijgt verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels