Vind ons op

Zita

Zoom-in « Een job hebben, is iemand zijn »

Job

Zoom-in « Een job hebben, is iemand zijn »

Op 19 mei zetten honderden ambachtslui overal in België hun werk in de kijker tijdens de Open Wervendag. Wat Jean-Marie Tong betreft, de ideale gelegenheid voor jongeren om zinvolle beroepen te ontdekken en hen er warm voor te maken.

Jean-Marie Tong is dakdekker van opleiding. Samen met zijn twee zonen, de ene een dakdekker en de andere een timmerman, richtte hij een familiebedrijf op dat vandaag een tiental mensen tewerkstelt. Sinds vorige zomer werken ze aan de renovatie van het Kasteel Antoine, in Jemeppe-sur-Meuse, vlakbij Luik. Na de restauratie van het geraamte, is nu het dak van het kasteel aan de beurt. Voor deze renovatie moeten heel wat vaklui samenwerken. «Naast timmermannen en dakdekkers zijn er ook metsers en steenhouwers», legt Jean-Marie Tong uit.

Tijdens de Open Wervendag op 19 mei kunnen bezoekers niet alleen een beschermd kasteel (her)ontdekken dat meer dan 40 jaar verwaarloosd werd, maar ook een mooi erfgoedproject. Deze dag is bovendien een ideale gelegenheid om de ambachten van verschillende vaklui te ontdekken, en de speciale technieken die komen kijken bij zo’n restauratie. Met 50 jaar ervaring in het vak, verwelkomt Jean-Marie Tong de hele dag bezoekers. Er zullen ook jongeren zijn die hun eerste stappen in het beroep zetten. «We gaan deze beroepen aan jongeren voorstellen en hun ouders geruststellen. We willen hen laten zien dat, ongeacht geslacht of sociale status, deze beroepen boeiend, stimulerend en emanciperend zijn. En dat er mooie, zinvolle dingen te doen zijn. Er is plaats voor iedereen in onze sector.»

«Een studie of opleiding volgen voor een ambacht is niet minderwaardig. Integendeel! Ook al lijkt het misschien niet zo, een metser en een timmerman kunnen prachtige dingen doen. Maar dat vergt kennis, intelligentie en trigonometrie», besluit Jean-Marie Tong. Hij nodigt jongeren en hun ouders dan ook uit om zijn vak te komen ontdekken in het Kasteel Antoine, op zondag 19 mei.

 

«Een zwembad bouw je niet zomaar»

Tim Roggeman, Stadsbader: «We bouwen samen met twee partners in Oostende een multifunctioneel zwembad met ondergrondse parking op een site van 7500 m². Er komt een wedstrijdbad van 50 m, een instructiebad van 25 m en 4.5 m diep, een recreatiegedeelte met glijbanen en een klimmuur, een wellnesscomplex. Bovenop het zwembad bouwen we nog 22 appartementen. We vormden een projectteam waarvan ik als projectmanager de uitvoering van de werken leid. Bij de start waren er oplossingen nodig voor onder andere het grondwater. Andere uitdagingen zijn de complexe structuur waarbij staalbouw, houtskeletbouw en betonbouw worden gecombineerd.»

«We hebben veel vaklui nodig»

In Ingelmunster wordt een brug van 289 meter gebouwd over De Mandel en het Kanaal Roeselare-Leie. De onderneming Artes Depret staat in voor de werken. Klaas Ockier, projectleider: «Wij realiseren alle betonwerken. Eerst legden we de funderingen, daarna werden twee stalen kokers geplaatst waarop een betonnen brugdek komt. Het is een hele uitdaging, want de bekisting waarop we het beton storten, hangt aan de staalstructuur en steunt niet op de grond. Het gevolg is dat tijdens het storten van beton, de brug tot wel 80 cm doorbuigt. Dagelijks werken er zowat 35 bekisters, 15 ijzervlechters en 10 metselaars op de werf.»

Renovatie van kerk en academie

In Westkapelle brandde in 2013 de Sint-Niklaaskerk af. De onderneming THV Artes Depret – Artes is aannemer van de heropbouw en restauratie. «Met oude foto’s, video’s en luchtbeelden laten we zien wat de mogelijkheden zijn», zegt projectingenieur Thomas Colpaert. «Er is een samenwerking met Artes Depret dat sterk is in nieuwbouw. De tak Artes Woudenberg heeft veel vakmanschap en restauratieve ervaring.» De groep Denys stelt drie werven open. V. is projectleider bij de renovatie van de voormalige Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en wil onder meerde mooie gevels in ere herstellen. «In 2004 werd het gebouw beschermd als monument vanwege de historische waarde. Nu komt er met 3D Real Estate een woonproject.»

 

Het bericht Zoom-in « Een job hebben, is iemand zijn » verscheen eerst op Metro.

Meer in Job

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top