HomeJobWest-Vlaanderen vindt geen werkkrachten

West-Vlaanderen vindt geen werkkrachten

BRUGGE – Er zijn 1,7 werkzoekenden per vacature in West-Vlaanderen. Dat is een ongezien tekort op de arbeidsmarkt van de provincie. “De situatie is zelfs zo ernstig dat ze de economische groei in gevaar dreigt te brengen”, waarschuwt werkgeversorganisatie Voka.

De Vlaamse arbeidsmarkt staat onder hoogspanning. Er waren nog nooit zoveel vacatures, maar een kwart ervan geraakt niet ingevuld. Vooral technische beroepen schreeuwen om volk. In West-Vlaanderen is het probleem het schrijnendst. Bedrijven hebben er de grootste moeite om personeel te vinden.

In november waren er 1,7 werkzoekenden per vacature, tegenover 2,9 voor heel Vlaanderen. “Twee jaar geleden waren er nog 4,3 werkzoekenden per vacature in West-Vlaanderen, tegenover 5,6 voor heel Vlaanderen”, zegt Voka. Het werkloosheidscijfer daalde daarmee tot 5,2%. In Roeselare is dat zelfs 4,6%. “De situatie wordt stilaan dramatisch. Het is momenteel het grootste probleem voor onze bedrijven. Zo groot zelfs, dat hun groei in gevaar komt.”

Niet genoeg Waalse arbeidskrachten

West-Vlaamse bedrijven gaan hun personeel al sinds jaar en dag in Frankrijk zoeken. “Op heel wat bedrijfsparkings zie je meer Franse dan Belgische nummerplaten.” De werkgevers pleiten voor een intensere activering van werkzoekenden. “Arbeidskrachten uit Wallonië aantrekken, is veel moeilijker. De taalbarrière is groter dan die voor de Fransen. Maar laat ons een kat een kat noemen. De werkloosheidsuitkeringen in Frankrijk motiveren mensen niet om thuis te blijven.”

Welkom!

“Waalse en Franse werknemers, jullie zijn welkom in Vlaamse bedrijven!”, staat te lezen op de website vouseteslesbienvenus.eu, die zes jaar geleden gelanceerd werd. Het platform geeft een overzicht van alle vacatures en geeft werkzoekenden die de grens willen oversteken nuttige links. Op de website staat informatie over zeventig bedrijven: activiteiten, aantal werknemers, troeven en contactgegevens.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels