HomeJobVerlengd weekend doet even goed als lange vakantie

Verlengd weekend doet even goed als lange vakantie

Je moet niet altijd drie weken op verlof gaan om helemaal fris en uitgerust op je werk te verschijnen. Soms is een trip van drie dagen al voldoende, stelt pyscholoog Daniel Kahneman, die gespecialiseerd is in hoe mensen ervaringen inschatten en waarderen. Hij stelt voor om je meer te concentreren op herinneringen en minder op ervaringen.

Het lijkt volkomen onlogisch en niet iets waarvan je wil dat je baas het ooit te horen krijgt, maar je moet niet altijd een kleine maand op een strand zitten om herboren opnieuw aan je werk te kunnen beginnen. Een verlengd weekend in een hutje in de Ardennen kan ook al wonderen doen. Dat stelt Daniel Kahnemann. Hij is een psycholoog die zich al jaren verdiept in hoe de ervaringen en het geheugen van mensen met elkaar verbonden zijn en is auteur van verschillende succesvolle boeken over de overlap tussen economie en psychologie.

De stelling van Kahneman is gebaseerd op het principe dat onze persoonlijkheid uit twee delen bestaat: een ‘ervarende ik’ en een ‘herinnerende ik’. De ervarende ik leeft in het moment, de herinnerende ik kijkt steeds terug naar het leven, legt de Israëlier uit aan Business Insider. Die herinnerende ik is de sleutel om een langdurig goed gevoel over te houden aan je vakantie.

De VS of een korte plons

Volgens de psycholoog verschilt de manier waarop we geluk beleven naargelang de dingen die we zelf opzoeken en meemaken. Hou je er vooral van om veel ervaringen op te doen, plan dan een lange vakantie. Die extra week roadtrippen langs de westkust van de Verenigde Staten zal je stressniveau zeker laag houden.

Wil je vooral je herinneringskant plezieren, dan heeft een lange vakantie veel minder zin. We onthouden namelijk vooral nieuwe zaken. Ga je twee weken op vakantie en lig je heel de tijd aan het zwembad, dan zullen die dagen achteraf in een grote, vage herinnering veranderen. Beter is het om je vakantie halverwege helemaal om te gooien of in te korten. En dat is handig om te weten, want het gevoel van de herinnerende ik gaat veel langer meer dan dat van de vluchtige ervarende ik.

De theorie wordt bevestigd door Judy Rosenberg, een Amerikaanse psycholoog en CEO van het Psychological Healing Center. “Als je nieuwe informatie moet bestuderen, doe je dat beter in korte intervallen dan urenlang aan een stuk te blokken. Hetzelfde principe geldt als je je hoofd wil leegmaken”, vertelt ze aan Reader’s Digest. “Door meerdere korte vakanties te organiseren, kunnen we ons emotioneel systeem volledig rebooten.”

Het bericht Verlengd weekend doet even goed als lange vakantie verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels