Vind ons op

Zita

Thuiswerk zorgt voor minder loopbaanonderbrekingen

Job

Thuiswerk zorgt voor minder loopbaanonderbrekingen

Bijna 7% van de werkende Belgen nam deze zomer een vorm van loopbaanonderbreking. Dat is een daling van bijna 12% in vergelijking met de zomers van 2019 en 2020. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta bij meer dan 260.000 werknemers. De oorzaak is het maandenlange thuiswerk, maar de vraag is of die daling zal aanhouden nu werknemers opnieuw vaker naar kantoor gaan.

De populariteit van loopbaanonderbreking daalt. Via loopbaanonderbreking kunnen Belgische werknemers in loondienst het werk voor een bepaalde periode voltijds of deeltijds onderbreken. Tijdskrediet en thematische verloven zoals ouderschapsverlof, palliatief verlof en verlof om medische bijstand vallen onder de term loopbaanonderbreking.

Al sinds oktober 2020 blijft het aantal werknemers dat loopbaanonderbreking neemt onder de 7%. Tijdens de voorbije twee maanden werd de daling van het aantal opgenomen loopbaanonderbrekingen frappant. In augustus namen 12,5% minder mensen loopbaanonderbreking in vergelijking met 2020 en 12% minder in vergelijking met 2019. Ook voor juli zien we een gelijkaardige daling.

Oorzaak thuiswerk

Acerta ziet de oorzaak van die daling bij de doorbraak van thuiswerk, dat de afgelopen maanden ofwel sterk aanbevolen was ofwel verplicht. Annelies Bries, juridisch adviseur bij Acerta, wijst op de betere work-life balance: «Wie thuiswerkt, kan het werk ook even kort onderbreken. Als een korte werkonderbreking kan, dan hoeft voor sommige werknemers de structurele loopbaanonderbreking niet meer zo nodig.»

Wat nu met hybride werk?

De vraag is of die dalende trend behouden blijft nu hybride werken breed uitgerold wordt. Volgens Acerta gaan negen op de tien werkgevers uit van een hybride werkvorm, maar komt de nadruk wel opnieuw te liggen op de aanwezigheid op kantoor. Bries vraagt zich dan ook af of het aantal loopbaanonderbrekingen opnieuw zal stijgen: «Worden tijdskrediet en themaverloven straks dan toch weer populairder? Of zullen een of twee dagen thuiswerk genoeg zijn voor werknemers om zich te organiseren en werk en gezin goed te blijven verzoenen?»

Twee dagen thuis

Hybride werken is nog maar recentelijk ingevoerd. Dat maakt het ook moeilijk om te zeggen welke effecten de nieuwe werkvorm zal hebben op ons welzijn. Het Amerikaanse magazine The Atlantic beweert dat twee dagen thuiswerk en drie dagen op kantoor de perfecte balans is. De werknemer zou nog altijd voldoende autonomie hebben om zijn privéleven in te richten met slechts twee dagen thuiswerk.

Zo heb je tenslotte de mogelijkheid om geconcentreerd thuis te werken als je een strikte deadline hebt, bijvoorbeeld, maar keren de voordelen van werken op kantoor ook terug: een fysieke grens tussen thuis en werk, contact met collega’s en aangepaste faciliteiten zoals vlot internet, een goede bureaustoel en IT-ondersteuning in de buurt. De coronacrisis toonde ook aan dat veel werknemers niet per se vragende partij waren om honderd procent thuis te werken.

Meer in Job

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top