HomeJobPersoonlijke groei en comfort gaan niet samen

Persoonlijke groei en comfort gaan niet samen

Vrouwen tref je minder vaak aan in topfuncties of ICT-functies dan hun mannelijke evenknieën. Bij het Agentschap Informatie Vlaanderen van de Vlaamse overheid staat wel een vrouw aan het roer. Barbara Van Den Haute neemt er als administrateur-generaal sinds enkele maanden de transformatie van de Vlaamse overheid naar een datagedreven overheid op zich.

Data- en informatiebeheer is vandaag ook voor de overheid een topprioriteit. “De missie van Informatie Vlaanderen is om de dienstverlening data- en informatiegedreven te maken zodat die eenvoudiger wordt. Concreet maken en ontsluiten we tal van gegevensbronnen zodat de processen van andere Vlaamse en lokale besturen slimmer worden. We verzamelen daarnaast ook informatie over de dienstverlening van de Vlaamse overheid en maken die op www.vlaanderen.be beschikbaar. Jaarlijks vinden bijna tien miljoen unieke bezoekers er informatie over bijvoorbeeld erfenisrechten, premies of kinderbijslag. Daarnaast informeren we burgers ook via de 1700 infolijn. We willen in 2018 informatie nog meer op maat gaan aanbieden. Burgers moeten bijvoorbeeld zelf hun lopende zaken bij alle overheidsniveaus op één plaats kunnen raadplegen en gegevens gemakkelijk kunnen wijzigen. Zo zie je duidelijk wat overheden over jou weten en kan je zelf de status van je dossiers opvolgen.”

Technologie lost maatschappelijke problemen op

Barbara is al sinds het begin van haar loopbaan geboeid door de opportuniteiten van technologie. “Wanneer je dienstverlening wil vereenvoudigen en efficiënter maken, komt dat er altijd aan te pas. ICT lost belangrijke maatschappelijke problemen op en is daarom zo’n leuke en boeiende sector.”

Niet alleen in de ICT-sector, maar ook in leidinggevende functies komen vrouwen minder aan bod. Bij de Vlaamse overheid zijn er al heel wat vrouwen in middenkaderfuncties; bij topfuncties is 22,7% vrouw. “Volgens mij is dat omdat vrouwen vaak denken dat ze nog niet de resultaten hebben geboekt die ze voor ogen hadden in hun huidige functie. Dat was bij mij zo. Een aantal mannelijke leidend ambtenaren moedigden me gelukkig aan en wezen me op dat “typisch vrouwelijke denkpatroon”. Vandaag oefen ik één van de meest boeiende functies uit die er is. Grijp kansen als die zich voordoen, dat heb ik in mijn loopbaan ondervonden. Comfortabel voelt zo’n stap niet altijd maar persoonlijke groei en comfort gaan nu eenmaal niet samen.”


Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels