Vind ons op

Zita

Nieuwe technische opleidingen boomen in volwassenonderwijs

Job

Nieuwe technische opleidingen boomen in volwassenonderwijs

Nieuwe «hippe opleidingen» zoals microbouwer, sportmanager of data-analist zijn populair binnen het volwassenonderwijs. Dat meldt Syntrum, de koepel van de Syntra-opleidingen in Vlaanderen en Brussel, op basis van de voorlopige inschrijvingscijfers. Het aantal inschrijvingen voor de traditioneel gegeerde opleidingen tot bijvoorbeeld boekhouder, elektricien of lasser dalen dan weer sterk.

Techniek en wetenschap zijn hip. Niet hip zoals Drake of kleren van de jaren 90, waar jongeren tegenwoordig zot van zijn, maar populair bij een iets ouder publiek. In het bijzonder mensen die in het avondonderwijs een opleiding volgen. Dat merkte Syntrum op in de eerste inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar. Vooral zelf bier brouwen blijkt erg in trek te zijn.

Niemand wil nog lasser zijn

«De interesse van cursisten verschuift duidelijk naar een brede waaier van nieuwe, hippe beroepen», klinkt het. «Zo zien we mooie groeicijfers in recent opgestarte opleidingen als UX (of user experience)-designer (+10%), 3D-artist (+20%), data-analist (+40%), microbrouwer (+50%) en sportmanager (+75%).»
De opleiding tot BIM Bouwkundig tekenaar spant de kroon, met een verdrievoudiging (+330%) van het aantal inschrijven. Dit heeft volgens Syntrum vooral te maken met een specifieke noodzaak in de markt, waarbij dit nieuwe tekenprogramma de standaard is geworden.
Traditioneel gegeerde opleidingen blijken dan weer minder populair te worden. Zo ziet Syntrum de inschrijvingen tot boekhouder (-20%), vastgoedmakelaar (-25%), elektricien (-30%), bouwvakker (-40%) of lasser (-45%) sterk terugvallen.

Bier afwegen en afwerken

De toegenomen populariteit voor de opleiding tot microbrouwer is opvallend, maar wat houden de cursussen exact in? De opleidingsbrochure van Syntra schetst een duidelijk beeld: «België is hét bierland bij uitstek. Sinds 2016 werd het Belgische bier door UNESCO uitgeroepen tot ‘immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid’. Zeker onze microbrouwers of craftbreweries zijn wereldwijd immens populair. De opleiding leert cursisten grondstoffen kiezen en afwegen, de brouwinstallatie bedienen, het bier afwerken teneinde van een zelf ontworpen receptuur een bier te brouwen, op te volgen en af te vullen.»

“Kiezen vanuit je passie”

«Vanuit een maatschappelijk standpunt is het goed te zien dat nieuwe arbeidsmarktnoden in technische beroepen worden opgepikt door onze cursisten. Maar we mogen ook niet uit het oog verliezen dat ook meer traditionele technische profielen nog steeds knelpuntberoepen met heel wat toekomst zijn», aldus de koepelorganisatie over de inschrijvingen.
«Vanuit Syntra juichen we het uiteraard toe dat mensen vanuit hun passie kiezen of voor nieuwe technische opleidingen gaan, maar we willen ons publiek ook blijvend attent maken op de kansen die opleidingen tot lasser of bouwvakker nog steeds bieden. Werkzekerheid is gegarandeerd wanneer je voor deze opleidingen kiest.»

Het bericht Nieuwe technische opleidingen boomen in volwassenonderwijs verscheen eerst op Metro.

Meer in Job

To Top