Vind ons op

Zita

Nederland maakt miljoenen vrij voor vrouwelijke durfondernemers

Job

Nederland maakt miljoenen vrij voor vrouwelijke durfondernemers

Vrouwelijke ondernemers met groeiambities kunnen in Nederland aankloppen bij het Borski Fonds. Het fonds focust op vrouwen die risico’s durven nemen, maar geen investeerder vinden die met hen in zee wil gaan.

Het Borski Fonds werd genoemd naar Johanna Borski, een van de eerste Nederlandse vrouwelijke investeerders. Het fonds heeft in totaal 21 miljoen euro opgehaald bij drie grote banken, ABN AMRO, ING en Rabobank, maar ook bij particuliere investeerders. Volgens directeur Simone Brummelhuis is dat bedrag meer dan nodig omdat vrouwelijke ondernemers te vaak naast een geschikte investeerder grijpen.

Mannenwereld

Durfinvesteerders zijn veelal mannen. Die hebben de neiging om vaker te investeren in ‘gelijkgestemden’, aldus ABN AMRO. Daardoor vallen veel vrouwen buiten de boot. Zo gaat slechts een paar procent van het beschikbare kapitaal voor start-ups naar vrouwelijke ondernemers. Dat is een gemiste kans, want vrouwen genereren twee keer zo veel rendement als mannen, is de ervaring van ING.

Femtech

Het Borski Fonds verwacht in de komende vijf jaar vijftien tot twintig bedrijven aan financiering te kunnen helpen. Elke organisatie met een vrouw aan het roer komt in aanmerking: van klassieke HR-bedrijven tot nieuwe sectoren als ‘femtech’, waar producten als digitale anticonceptie en draagbare borstkolven onder vallen.

Het bericht Nederland maakt miljoenen vrij voor vrouwelijke durfondernemers verscheen eerst op Metro.

Meer in Job

To Top