HomeJob«Innovatie begint bij kennis»

«Innovatie begint bij kennis»

Tom Clerinx is innovatie coördinator bij Willemen groep, en zo zijn er wel meer vandaag de dag in de bouwsector. Innovatie coördinatoren sporen collega’s aan om de ogen open te houden voor nieuwigheden die de hele bouwwereld een boost kunnen geven.

“Ik bestudeer de nieuwste bouwtechnieken en –materialen uit de sector. Ik heb ook een collega die focust op hightech, zoals drones en domotica. Drones worden meer en meer op werven ingezet, bijvoorbeeld bij dakrenovaties. Ze nemen een infraroodscan en zo weten we welke verbeteringen we op vlak van isolatie kunnen uitvoeren.”

Eén van de belangrijkste realisaties van Tom is het innovatieplatform. Hier kunnen zijn collega’s alle info over de nieuwste producten terugvinden. “Ik probeer voortdurend mijn kennis te delen. Daarom gebruik ik intern sociale media om het nieuwste van het nieuwste snel te communiceren. Innovatie begint immers bij weten wat er op de markt is. Pas daarna kan je verdere stappen ondernemen.”

Milieu en veiligheid

Er zijn verschillende redenen waarom innovatie een topprioriteit is voor de bouwsector. “De bouw is een heel competitieve wereld. Elk bedrijf moet dus mee zijn met de nieuwste technieken, en liefst voor de concurrent het doet. Daarnaast zorgen bouwbedrijven voor veel CO2-uitstoot, dus ik vind dat we waar mogelijk onze verantwoordelijkheid moeten nemen om het milieu te sparen. Op onze werven werken we vaak met accupacks in plaats van dieselgeneratoren. Dit zijn grote batterijen die niet draaien op fossiele brandstof en ook de geluidsoverlast voor de buurt beperken. Ook de veiligheid van de werknemers wordt overal hoog in het vaandel gedragen. De manier van werken wordt steeds comfortabeler.”

Het conservatieve imago van de bouwsector strookt volgens Tom absoluut niet met de werkelijkheid. “Belgische bouwbedrijven moeten zeker niet onderdoen voor internationale spelers. Er lopen veel innovatieve projecten, vaak voorstellen van de werknemers zelf!”

 

Het bericht «Innovatie begint bij kennis» verscheen eerst op Metro.

HET WEER VANDAAG

Brussel
onbewolkt
25.1 ° C
26.5 °
23.2 °
43 %
4.1kmh
0 %
zo
25 °
ma
29 °
di
31 °
wo
25 °
do
26 °

Populaire Artikels