HomeJobIn 1-2-3 naar je nieuwe vaste job

In 1-2-3 naar je nieuwe vaste job

In 1-2-3 naar een vaste job. Dat is het traject dat veel mensen nemen wanneer ze zich omscholen naar een knelpunt­beroep. Test via VDAB welke job op jou wacht.

1. Test jezelf online

Het aanbod testen op de website vdab.be/test is behoorlijk lang. Kies de testen die jou meer leren over je wensen en vaardigheden. Bijvoorbeeld: Hoeveel bedraagt je IQ? Welke karaktertrekken springen bij jou in het oog? Wat weet je al over het beroep van automechanicien, huisschilder, ICT-technicus…? Welke loopbaanbegeleiding past bij je?

2. Kies knelpuntberoepen

Knelpuntberoepen zijn beroepen die bedrijven heel moeilijk ingevuld krijgen, bijvoorbeeld schrijnwerker, installateur, technicus, netwerkbeheerder… Met andere woorden: wie zich omschoolt naar één van deze beroepen heeft een grote kans op werk. “Steeds meer vacatures voor technische beroepen en te weinig geschoolde leerlingen in deze richtingen. Dat maakt dat omscholing en bijscholing de enige oplossingen voor deze moeilijke knelpuntproblematiek zijn”, zegt Giovanni Pauwels (55), strategisch accountmanager bij VDAB voor technische en industriële sectoren.

3. Volg een individuele opleiding

VDAB heeft honderden opleidingen, ook voor knelpuntberoepen. “Dit zijn geen groepsopleidingen in een klas”, weet Giovanni. “Het zijn individuele trajecten. De theorie leren kan thuis via een online cursus. Enkel machines leren bedienen, gebeurt in onze opleidingscentra.”

VDAB houdt de opleiding zo kort mogelijk. Zoveel mogelijk wordt geleerd in een bedrijf via werkplekleren.

4. Werk snel in een bedrijf

Begin zo snel mogelijk met stages en opleidingen in bedrijven. “We stoppen onze opleiding wanneer het bedrijf zegt dat je klaar bent voor de job. Want het is veel beter om verder te leren op de werkvloer.”

5. Vier je vast contract

“Een goede technicus verdient vandaag een aardig loon”, berekent Giovanni, die zelf een TSO-diploma elektronica heeft. “Dat kan zeker een overweging zijn bij ouders wanneer ze hun kinderen helpen bij de studiekeuze. Iemand uit een STEM-richting vindt snel aansluiting bij de meeste van de huidige knelpuntberoepen, ook na middelbare studies.”
Iemand die van job wil veranderen, heeft dezelfde opties. Maar één ding is zeker: wie kiest voor een knelpuntberoep viert het snelst zijn of haar vast contract.


Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels