HomeJobHoe verjaag je de post-vakantieblues ?

Hoe verjaag je de post-vakantieblues ?

De vakantie zit erop. Ben jij een van die werknemers voor wie de dagelijkse lijdensweg weer begint? Dat is de ‘back to work blues’. Hier zijn alvast enkele tips om de pijn wat te verzachten.

1. Verander van wekker

Het is een geluid dat je al een tijdje niet meer gehoord hebt… je wekker staat op de eerste werkdag dan ook garant voor koude rillingen en een slecht humeur. Dus waarom niet een nieuw deuntje kiezen en wakker worden met het gefluit van vogels of het stromende water van een rivier? Blijf niet te lang snoozen, daar word je alleen maar suf van. Ga liever wat vroeger slapen!

2. Begin niet op een maandag

Terug naar het werk gaan op een maandag riskeert je blues alleen maar te versterken. Begin, als het kan, ergens midden in de week. Het is makkelijker als je weet dat het weer bijna weekend is. En ideaal om zachtjes weer in het ritme te komen. Heb je echt geen andere keuze, probeer dan een ontspannend moment met collega’s in te plannen, een lunch bijvoorbeeld. Dan kan je meteen al je vakantieverhalen vertellen.

3. Op je gemak weer op dreef komen

Na een paar weken vakantie ligt er ongetwijfeld een eindeloze berg mails op je te wachten. Probeer die vooral niet allemaal ineens te bekijken, want de moed zou je weleens meteen in de schoenen kunnen zinken. Kom rustig weer in je werkritme. Het ideale scenario daarvoor is herbeginnen tijdens een relatief kalme periode. Zo word je niet meteen bedolven onder de telefoontjes.

4. Neem pauzes en schep een luchtje

Je tuurt door het raam en ziet de zon schijnen. Het is nog altijd 25 graden, maar jij zit opgesloten op kantoor. Tijdens je vakantie leefde je buiten. Geef depressie geen kans en neem op tijd en stond een pauze. Ga een luchtje scheppen op een leuk plekje of in het park. Niks leuker dan een broodje eten onder een boom, in het gezelschap van collega’s. En vergeet niet dat het na je werkdag tijd is voor een aperitiefje op een terras! Of ga lekker joggen als het wat sportiever mag…

5. Het ergste eerst

Je hebt ongetwijfeld veel zin om de intensiefste taken naar morgen te verzetten. Maar uitstel is geen oplossing. De wet van Laborit (Henri Laborit was een neurobioloog), ook weleens de wet van de minste inspanning genoemd, zegt dat de mens de neiging heeft om eerst de aangename dingen te doen. Zeker op het werk moet je daar radicaal tegenin gaan en je dag beginnen met de minst leuke taken. Zo geniet je van een ‘softe’ en dus relaxtere namiddag.

6. Maak een planning

Het is weer alle hens aan dek, dus kan je je energie maar beter optimaal verdelen. Daarvoor is een goede planning een must. Houd het hoofd koel en stel prioriteiten. Schrijf gerust ook alle ideeën op die in je opkomen. Na de vakantie is je geest uitgerust. Profiteer van dit nieuwe elan om je op lange termijn te motiveren.

7. Kijk vooruit

Nu je de post-vakantie blues hebt overleefd, kan je best een wortel voor je neus gebruiken om vooruit te blijven gaan en niet te hervallen. Denk al eens na over wat je wil doen tijdens je volgende vakantie. Blader als je thuiskomt door reisbrochures om je wat moed in te blazen. Niks zo efficiënt om je spirit op te krikken als je volgende avontuur te boeken! (mb)

Het bericht Hoe verjaag je de post-vakantieblues ? verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels