HomeJobHoe hou je tijdens het thuiswerken best contact met je team?

Hoe hou je tijdens het thuiswerken best contact met je team?

Thuiswerken heeft tal van bewezen voordelen, maar het grote nadeel is dat het contact met je team erdoor kan verwateren. Gelukkig kunnen deze tips je helpen om beter samen te werken en de teamsfeer optimaal te houden.

Het is belangrijk om terwijl je van thuis uit werkt actief contacten te leggen en onderhouden met je collega’s – zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Dat kan je gemakkelijk met behulp van verschillende communicatietools. Hierbij een overzicht van wat je best waarvoor gebruikt.

Mailen of bellen?

Mocht je nog twijfelen: voor eender wat e-mailen doe je beter niet. Tijdens het thuiswerken kan het aantal e-mails snel de hoogte in gaan, zeker als het hele team voortdurend mailt en daarbij iedereen in cc zet. Zorg ervoor dat je de mailbox enkel gebruikt voor werkgerelateerde zaken. De kans bestaat immers dat je collega nodeloos stress krijgt als hij ineens ziet dat hij 20 ongelezen werkmails heeft.

Man die belt met zijn collega's om een goede teamsfeer te houden
Unsplash / LinkedIn Sales Navigator

Doordat de inbox van je collega allicht overvol zit met allerhande zaken die iedereen anders gewoon op kantoor zou vragen, kan het even duren voordat je antwoord krijgt. Zit je met een vraag of probleem dan bel je best even om het snel uit te klaren. Een sms-berichtje sturen kan ook.

Online samenwerken

Om online samen aan projecten te werken, zijn intussen al verschillende interessante websites en apps ontwikkeld. Die brengen je rechtstreeks in contact met je team én verzamelen jullie documenten, presentaties, to do-lijstjes en agenda’s.

Misschien heb je zelfs eerder al gewerkt met Trello, Basecamp en het interne sociale medium Yammer, want ze zijn best populair in het bedrijfsleven. Verder zijn Google DocsEvernote en Quip ideaal om met verschillende collega’s aan eenzelfde bestand of project te werken. Je kan er ook mee chatten.

Vergaderen

Al is het natuurlijk moeilijk om via een chat te vergaderen. Online kan je vergaderen via Skype, Google Hangouts, GoTo Meeting of Microsoft Office Live Meeting. Je collega tegenover je zien zitten is overigens goed om de banden sterk te houden.

De Amerikaanse Silke Fleischer, mede-oprichtster van de appontwikkelaar ATIV Software, zweert bij ‘wandelmeetings’. Zij en haar team skypen per telefoon terwijl ze buiten gaan wandelen. Haar meetings zijn er naar verluidt veel energieker, creatiever en persoonlijker door geworden.

Samen ontspannen

Foto van hond tijdens thuiswerk die gedeeld kan worden met collega's via WhatsApp
Unsplash / J. Wennington

Op kantoor praat je over vanalles en nog wat met de collega’s, maar thuis is dat natuurlijk minder voor de hand liggend. Toch is het belangrijk om ook als je van thuis uit werkt leuke niet-werkgerelateerde dingen te delen. Dat kan je door op WhatsApp een groep aan te maken waarin het hele team bijvoorbeeld foto’s van huisdieren kan delen. Berichtjes uitwisselen in een groepschat op Facebook Messenger is ook een optie.

Wie graag experimenteert tijdens het thuiswerken, raden we aan om eens een virtuele versie van een sociaal moment te organiseren. De Amerikaan Ryan Rogowski, CEO van de vertaalapp Waygo, startte bijvoorbeeld het ‘virtuele happy hour’. Aan het einde van de werkdag loggen zijn collega’s in voor een videochat die bedoeld is om samen te ontspannen. Ze drinken dan elk een pintje terwijl ze voor de chat praten over alles behalve het werk.

Het bericht Hoe hou je tijdens het thuiswerken best contact met je team? verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels