HomeJobHoe big data de jobwereld op zijn kop zetten

Hoe big data de jobwereld op zijn kop zetten

Je woonplaats, je activiteiten op social media, de details van je verplaatsingen met de auto of de fiets… Al deze persoonlijke gegevens en nog vele andere worden tegenwoordig big data genoemd. Dit razendsnel groeiende fenomeen lijkt soms angstaanjagend, maar is op veel vlakken een echte zegen voor de werkgelegenheid.

Big data beïnvloeden onze levens zonder dat we ons daar echt van bewust zijn. In 2010 werd wereldwijd 1,2 zettabytes aan gegevens gegenereerd. Tien jaar later flirt dat cijfer met de 40 zettabytes. Goed voor 8% van het Europese bbp. Dit exploderend fenomeen heeft ook een onmiskenbare impact op de arbeidsmarkt.

Jobcreatie

Big data vormen een kolossale markt die in 2020 goed zou zijn voor 185 miljard euro, zo blijkt uit een studie van de International Data Corporation. In 2015 had het wereldwijd al 4,4 miljoen jobs gecreëerd. De sector staat op het punt de grootste werkgever te worden in gezondheidszorg, multimedia, transport, webmarketing en wetenschap. Die monumentale hoeveelheid gegevens moet geanalyseerd en verwerkt worden zodat bedrijven ze op een relevante manier kunnen gebruiken. Daarvoor werden tal van specifieke jobs gecreëerd: Data Miner, Data Analyst, Chief Data Officer, Data Architect, Data Scientist… Een pak nieuwe functies voor een arbeidsmarkt die niet voorbereid was op deze revolutie.
Experts betreuren een gebrek aan competentie in de IT-industrie. Er zijn dankzij die big data een heleboel jobs gecreëerd, maar het aantal juiste kandidaten volgt niet. Het is dan ook een erg complexe sector, die minstens drie jaar studie en een master vereist. De vraag van de sector is groot en er zijn almaar meer opleidingen, dus het is een uitstekende carrièrekeuze voor pas afgestudeerden en voor werknemers uit de IT-sector die zich willen herscholen.

Mentaliteitswijziging in bedrijven

Er bestaan heel wat vragen rond data, zowel op ethisch en filosofisch vlak als vanuit managementoogpunt. Vragen die de jobwereld angst inboezemen. Aan de werknemerskant willen we controle houden over onze persoonlijke gegevens, uit angst dat die worden gebruikt om non-prestaties in cijfers te vertalen. Werkgevers dromen dan weer van meer gegevens met betrekking tot de werkomgeving. Flore Pradère, directrice bedrijfsresearch bij JLL, legt in Le Figaro uit dat veel werkgevers de werkvloer willen aanpassen om prestaties te optimaliseren: «Kennis van het realtime gebruik van ruimtes via data maakt het mogelijk rekening te houden met de gewoonten en het reële gebruik van werknemers.»

Een wijdvertakte sector

Uiteindelijk zijn big data een fenomeen dat alle domeinen beïnvloedt, van geneeskunde tot ecologie en politiek, en dat een extra laag in de wereldeconomie vertegenwoordigt. De schaarste aan profielen blijft het grootste obstakel voor de ontwikkeling van big data, zoals 54% van de bedrijven aangeeft in een onderzoek van EBG voor Qlik en Micropole. Zoals zo vaak is het een kwestie van het onderwijssysteem te verbeteren om alle vacatures te kunnen invullen die dankzij big data zijn gecreëerd. (sp)

Het bericht Hoe big data de jobwereld op zijn kop zetten verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels