HomeJob«Hier heerst geen 9-to-5-mentaliteit »

«Hier heerst geen 9-to-5-mentaliteit »

 

Pieter Lietaer heeft een functie die je niet meteen linkt aan de Vlaamse overheid. Hij is Attaché Landbouw bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de EU. “Ik volg alle dossiers die te maken hebben met landbouw nauwkeurig op. Wanneer de ministers van landbouw samenkomen, bereid ik samen met mijn Waalse collega het Belgische standpunt voor.”

Bij Pieter is de landbouwwereld met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders hadden een boerderij, dus ik weet waar de prioriteiten liggen. Daarnaast heb ik Europese politiek gestudeerd. Deze job is de perfecte combinatie van mijn interesses.”

Internationale werkomgeving

Als EU Attaché zit je op de eerste rij bij belangrijke besluiten. “En dat vind ik heel boeiend. De politici nemen de besluiten, maar ik geef toch advies bij complexe dossiers. In de drie jaar dat ik deze functie uitoefen, heb ik bijvoorbeeld de hervorming van de biolandbouw meegemaakt. De lange onderhandelingen hebben we recent kunnen afronden. Momenteel ben ik de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid aan het voorbereiden. 40% van het Europese budget gaat naar landbouw, dus ik moet je niet vertellen dat dit een heel belangrijk thema is. De opmaak van het budget klinkt misschien niet sexy, maar dit beïnvloedt het leven van heel wat Europese burgers.”

Pieter houdt ervan om in een internationale omgeving te werken. “Het daagt mij uit om op internationaal niveau via dialoog tot een uitweg te komen. De diplomatieke omgeving boeit me mateloos. Ook van de Vlaamse overheid als werkgever heb ik niet te klagen. Er werken jonge, gemotiveerde mensen die bewust kiezen voor hun job. Hier heerst geen 9-to-5-mentaliteit.”


Vier kenmerken van werken bij de Vlaamse overheid:

  • Erg diverse carrièremogelijkheden
  • Jonge en dynamische omgeving
  • Maatschappelijke meerwaarde van de job
  • Diverse locaties in Vlaanderen

«Eén van de grootste gedroogde plantencollecties ter wereld»

Ann Bogaerts,
herbarium-conservator bij het Agentschap Plantentuin Meise

“Samen met mijn team van twintig personen ben ik wetenschappelijk beheerder van één van de grootste gedroogde plantencollecties ter wereld. Wij hebben in totaal 4 miljoen objecten die consulteerbaar zijn voor wetenschappers. Dit levert een gigantische bibliotheek van zeven zalen op. Ik vind het heerlijk om een Dag van de Wetenschap te organiseren zodat iedereen ons herbarium leert kennen. Mijn werkomgeving is dan ook geweldig. Ik kan elke middag genieten van een ontspannende wandeling in onze prachtige tuin.”

 

«Zonder netwerk geen werk»

Luc Verdegem,
ICT projectleider expert, Het Facilitair Bedrijf

“Ik lever dataverbindingen voor onze gebouwen. Dat werk is heel afwisselend. Ik kom in boswachterswoningen, maar ook in gigantische musea en kantoorgebouwen. Mijn job is heel nuttig. Zonder netwerk kan er immers niet gewerkt worden. Ik werkte eerst 25 jaar in de privésector en ik was verbaasd over de drive waarmee iedereen hier de toekomst tegemoet gaat. Het nieuwe Herman Teirlinck gebouw, bijvoorbeeld, is ronduit vooruitstrevend. Overal wordt de digitale kaart doorgetrokken: denk aan smartboards en touchscreens bij vergaderzalen, selfscankassa’s in het restaurant…”

 

«Meebouwen aan de toekomst»

Nadia Bouchirab,
Dossierbeheerder bij AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs)

“Ik beheer subsidiedossiers voor scholenbouwprojecten via publiek-private samenwerking. AGION volgt ze op vanaf aanvraag tot oplevering en tijdens het gebruik. Zo bouwen we letterlijk mee aan de toekomst. Deze ‘scholen van morgen’ geven me veel voldoening. Mijn kantoor bevindt zich aan de Koning Albert II-laan in Brussel dus ik kan na het werk de stad verkennen. Ik ben een sociaal persoon dus vind ik dat fantastisch.”


Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels