HomeJobConfederatie Bouw: « Nieuwe technologie maakt ons werk uitdagend»

Confederatie Bouw: « Nieuwe technologie maakt ons werk uitdagend»

Zondag 6 mei is het weer Open Wervendag. Bouwbedrijven over heel het land staan te popelen om jou te verwelkomen. Ze laten zien dat ze mee zijn met hun tijd en een mooie carrière voor jonge enthousiastelingen te bieden hebben.

Jef Lembrechts is vice voorzitter van de Confederatie Bouw en heeft er zelf een carrière van 40 jaar in de bouwsector op zitten. In die periode is er veel veranderd. “Als mensen over de bouw spreken, denken ze aan beton en modder maar onze sector is er wel degelijk veel verfijnder op geworden. Vooral jongeren hebben een verkeerd beeld van de bouwwereld. We hebben nochtans technologische evoluties doorgemaakt. Voor we aan de slag gaan met bakstenen, bouwen we nu eerst virtueel met software en ook tijdens het bouwproces komen er drones aan te pas. Die technologie maakt bouwen een pak uitdagender.”

Ook het duurzame aspect van bouwen wordt meer en meer in de verf gezet. “Vroeger leverde je een gebouw af en dat was dat. Nu komt er veel meer bij kijken. Is de nieuwe bebouwing energievriendelijk?, is het gebouw gemakkelijk te onderhouden?, welke verwarmingsketel gaat het langst mee? … We houden steeds rekening met de levensduur en kosten op lange termijn. Dat is niet alleen goed voor de nieuwe eigenaars, maar ook uitdagend voor ons!”

Elk gebouw is anders

Die veranderingen op vlak van technologie en duurzaamheid vragen natuurlijk om goede werkkrachten die dit kunnen begeleiden. “We hebben voortdurend een tekort aan geschikte mensen: aan metsers, ingenieurs en elektriciens, maar ook IT’ers. Iemand die kiest voor een job in de bouw moet technisch goed geschoold zijn én een goede manager zijn. Goede peopleskills en de communicatie naar de omgeving van de bouwwerf zijn minstens even belangrijk.”

Met Open Wervendag wil de bouwsector tonen waar ze terecht fier op zijn. “Iedereen is welkom om werven van appartementen, rusthuizen, maar ook grote civiele werken te bezoeken. Elke constructie is op maat gemaakt. Zelfs bij twee identieke gebouwen is het bouwproces compleet anders. In de winter pak je het anders aan dan in de zomer en ook de bodem bepaalt met welke funderingen je werkt. Een gebouw van nul creëren maakt ons allemaal trots!”


Drie voordelen van werken in de bouwsector:

  • Een gebouw neerzetten biedt veel voldoening. Je bouwt mee aan iemands thuis, onderhoudt het wegennetwerk of ontwerpt ziekenhuizen.
  • De bouwsector heeft verschillende vacatures openstaan. Kiezen voor een carrière in de bouw is kiezen voor een stabiele loopbaan.
  • Als kers op de taart krijg je een mooie verloning.

«Goede mix van theorie en praktijk»

Magali Van de Vijver, 26 jaar, werkvoorbereider bij Visser & Smit Hanab

“Wanneer we een bouwproject hebben binnengehaald, doe ik het voorbereidende werk. Dat gaat van prijzen aanvragen tot onze werkmethode uitleggen aan de klant. Tijdens de werken zelf volg ik dit verder op. Momenteel houd ik mij bezig met een aanpassingswerk voor een Shell pijpleiding in Antwerpen. Als werkvoorbereider krijg ik zowel de theorie als de praktijk mee, en die afwisseling bevalt me wel.”

 

«Verschillende nationaliteiten en technische nieuwigheden»

Raf Houben, 32 jaar, projectleider bij Democo

“Een job als projectleider kan je niet in één zin beschrijven. Arbeiders aansturen en de uitgaven opvolgen is slechts een fractie van mijn uitgebreid takenpakket. 7,5 jaar geleden koos ik bewust voor Democo als mijn eerste werkgever, een familiaal bedrijf met een goede reputatie. Werken in de bouwsector verveelt nooit, dankzij de collega’s met verschillende nationaliteiten en de technische nieuwigheden, zoals drones, 3D-printing en Lean bouwen.”

 

«Ik werk in een fijn team met vier jonge vrouwen»

Lise Bibert, 25 jaar, BIM-coördinator bij Kumpen

“Tijdens mijn studies Burgerlijk ingenieur-architect ontdekte ik dat ontwerpen me minder lag en dat ik mij liever bezig hield met de praktische kant van bouwprojecten. Wat me vooral aansprak, is de software tijdens het bouwproces. Toen ik bij Kumpen een vacature van BIM-coördinator opmerkte, ben ik ervoor gegaan en ik heb nog geen spijt. BIM, het 3D-model dat helpt om het bouwproces te plannen, is nog steeds in ontwikkeling en dat maakt mijn job boeiend. Verder werk ik in een fijn team met vier jonge vrouwen.”

Het bericht Confederatie Bouw: « Nieuwe technologie maakt ons werk uitdagend» verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels