HomeFriendsFailing Forward«Aan jaknikkers heb je niks, aan kritische denkers des te meer»

«Aan jaknikkers heb je niks, aan kritische denkers des te meer»

Luc Wynant is met zijn advocatenbureau Van Olmen & Wynant gespecialiseerd in vennootschapsrecht en sociaal recht. Menig ondernemer komt dus bij hem aankloppen voor juridisch advies. Hij vindt het belangrijk om ondernemers die de moed hebben gehad om een bedrijf te starten, een hart onder de riem te steken. “De meest succesvolle ondernemers laten zich goed omringen.”

Welke stappen moet je ondernemen als je een zaak opstart?

“Doe een beroep op organisaties die starters steunen. Er is veel informatie beschikbaar op de markt, je moet die alleen weten te vinden. Je kan financiële steun ontvangen, hetzij rechtstreeks, hetzij onrechtstreeks. Er zijn fiscaal uitermate belangrijke maatregelen die het voor investeerders fiscaal heel interessant maakt om jonge bedrijven financieel te steunen, zoals bijvoorbeeld het systeem van de Tax Shelter voor start-ups. Anderzijds is er niet alleen heel veel informatie beschikbaar maar kan je ook inhoudelijk advies vinden over een financieel plan, waar je je kapitaal gaat halen, hoe je een raad van bestuur samenstelt… Daarnaast is juridische bijstand onontbeerlijk. Die gaat van goede arbeidsovereenkomsten tot een patent voor je innovatief product. Ten slotte moet elke ondernemer zich laten omringen door een degelijk klankbord, en dat tijdens zijn hele traject als ondernemer. Dit kan in de vorm van een raad van bestuur. Aan jaknikkers heb je niks. Je stelt best een kritisch team samen met verschillende profielen, die je juridisch, digitaal, financieel en op vlak van marketing bijstaan.”

Roepen ondernemers gemakkelijk externe hulp in?

“Mijn ervaring leert me dat de meest succesvolle ondernemers degene zijn die zich goed laten omringen. Ik merk wel dat er soms te laat een beroep wordt gedaan op alle initiatieven die nuttige hulp bieden, omdat ze te onbekend zijn. Dat is jammer. Ga steeds op zoek naar advies, in de brede zin van het woord.”

Is het na een faillissement moeilijk om opnieuw te starten?

In Vlaanderen jammer genoeg nog steeds wel. Bij ons wordt falen als een probleem gezien, terwijl in de VS de grootste succesverhalen voortvloeien uit meerdere mislukte pogingen. Falen is er een deel van het leerproces. Juridisch gezien zijn er de laatste jaren ook bij ons belangrijke nieuwe maatregelen genomen waardoor je niet de rest van je leven financieel gebrandmerkt blijft. De realiteit blijft meestal wel anders. Zelfs jaren na de feiten, word je nog steeds op dat ene faillissement afgerekend wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe investering. Initiatieven als Failing Forward die aantonen dat het geen schande is om te falen, kan ik dus alleen maar aanmoedigen!”

Het bericht «Aan jaknikkers heb je niks, aan kritische denkers des te meer» verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels