HomestartnativeEliaData Steward, een job met toekomst bij Elia

Data Steward, een job met toekomst bij Elia

Datamanagement wordt jaar na jaar belangrijker voor Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet. En dit is nog maar het begin. Daarom werd een nieuwe functie in het leven geroepen: Data Steward.

Gegevensbeheer is een cruciaal onderdeel geworden voor een bedrijf als Elia. Het laat Elia niet alleen toe de status van het netwerk realtime te checken, maar ook om bijvoorbeeld voorspellend onderhoud uit te voeren en de status van apparatuur op afstand te controleren. En het belang van data blijft groeien. «Alle projecten van Elia maken tegenwoordig gebruik van data. En we hebben veel meer gegevens nodig dan we vandaag hebben», zegt Cédric Charlier (foto), Data Architect voor Elia.

Data Steward, een nieuwe functie

In die context is er een nieuwe functie gecreëerd bij Elia. Twee jaar geleden bestond de job van Data Steward nog niet. Vandaag werken zeventien mensen vol- of deeltijds mee aan deze functie. En er is veel vraag naar dit profiel. Maar wat is een Data Steward precies? «Een empathisch persoon die een dataprobleem van het bedrijf probeert op te lossen. Daarvoor moet hij eerst bepalen welke gegevens hij nodig heeft, controleren of die gegevens bestaan, of ze van goede kwaliteit zijn en of ze correct gemodelleerd en bruikbaar zijn», zegt Cédric Charlier. Maar daar houdt de job van Data Steward niet op. Hij neemt ook contact op met de mensen die deze data creëren of die experts zijn op dat vlak. Samen met hen werkt de Data Steward aan oplossingen. Dat kan de ontwikkeling of verbetering van een applicatie zijn, de opleiding van werknemers of de aanpassing van een proces. Zodra deze verbeteringen geïmplementeerd zijn, moet de Data Steward die ook opvolgen.

Scharnier tussen IT en business

De functie van Data Steward vereist een sterke affiniteit met IT, maar ook met de busi- ness. Hij moet met andere woorden een volledig overzicht hebben van hoe het bedrijf werkt. Het is ook een nieuwe job, wat betekent dat Data Stewards moeilijk te vinden zijn op de arbeidsmarkt. Daar zijn meerdere redenen voor. «De grootste moeilijkheid is dat het een job is met een
echte scharnierfunctie tussen IT en Business. Je moet dus belangstelling hebben in beide aspecten. Het is ook een nieuwe functie voor alle bedrijven», zegt Cédric Charlier, die verantwoordelijk is voor de selectie van deze nieuwe profielen. Data Stewards worden
uiteraard niet aan hun lot over- gelaten binnen het bedrijf. Ze worden begeleid door het Data Office en Elia biedt continu opleidingen aan. Liefhebbers weten waarheen!

Voor openstaande vacatures? Surf naar www.elia.jobs

Het bericht Data Steward, een job met toekomst bij Elia verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels