HomeNieuwsVlaamse toerisme zet record neer

Vlaamse toerisme zet record neer

De toeristische sector in Vlaanderen heeft zich hersteld van de harde klappen uit 2016. Het aantal toeristen groeide in 2017 met 8% tegenover 2016 en klokte 2% hoger af dan het vorige recordjaar 2015.

Vlaanderen noteerde vorig jaar 12,8 miljoen toeristische aankomsten. Het aantal aankomsten van binnenlandse toeristen steeg 3%, maar vooral de buitenlandse bezoekers zijn terug, met een stijging van 13%.

Er is groei in zowat alle Europese markten, met uitschieters bij de Hongaren (+37%), de Zwitsers (+16%) en de Duitsers (+14%). Ook de verre markten doen het goed met opnieuw meer Brazilianen (+48%), meer Russen (+34%), meer Chinezen (+24%) en meer Amerikanen (+21%).

Hotels

Het toeristische succes was ook zichtbaar in de bezettingsgraad van de Vlaamse hotels. Dat blijkt uit de nieuwe Logiesbarometer van Toerisme Vlaanderen. Er was vorig jaar een gemiddelde bezettingsgraad van 64%. Dat is 4% meer dan in 2016. B&B’s aan de kust noteerden in de zomer van 2017 bezettingsgraden tot 70%.

“De toeristische sector toont zich buitengewoon veerkrachtig”, reageert Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). “De moeilijke periode is voorbij, we groeien weer fors. We zijn blijven focussen op onze Vlaamse troeven: onze Vlaamse meesters, eten en drinken, het kunstpatrimonium, de wielercultuur. Dat werpt nu vruchten af.”

Paasvakantie

Ook de paasvakantie was een goede periode voor het toerisme, zeker aan de kust. Ongeveer 1,1 miljoen dagtoeristen zijn de afgelopen twee weken naar zee getrokken, meldt toeristisch provinciebedrijf Westtoer.

“De vele evenementen in de kustgemeenten hebben gezorgd voor sfeer. Ook het trendy imago van de kust is een meerwaarde. Eén van de blikvangers was de start van Beaufort2018, de Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee”, aldus gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block (sp.a), die spreekt van een “voltreffer”.

Het bericht Vlaamse toerisme zet record neer verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels