HomeNieuwsTrump wil dat CNN een voor hem ongunstige peiling intrekt

Trump wil dat CNN een voor hem ongunstige peiling intrekt

Donald Trump wil dat CNN een peiling intrekt waarin hij achterloopt op Democratische kandidaat Joe Biden. De Amerikaanse president eist excuses en een rechtzetting. Maandag meldde CNN dat Biden onder kiezers 55 procent van de steun krijgt, tegenover 41 procent voor Trump. 

Volgens het campagneteam van ‘The Donald’ is de peiling van CNN “erop gericht om Amerikaanse kiezers te misleiden”. Ze beweren dat bevooroordeelde vragen zijn gesteld en dat er te weinig Republikeinen werden ondervraagd.

“Het is een stunt om ervoor te zorgen dat kiezers ontmoedigd worden, en het enthousiasme voor de president onder de Amerikanen tegengewerkt wordt”, staat in een brief aan CNN. Trump reageerde eerder deze week al ontstemd op de peiling van CNN en zei dat hij een ander peilingbureau onder de arm zou nemen om alles kritisch onder de loep te nemen.

Hun bevindingen zijn nu te vinden in de brief aan CNN, waarin een rectificatie en excuses worden geëist.

Gemaakte fouten

Volgens het peilingbureau werden twee grote fouten begaan:

  • Van de door CNN ondervraagde mensen zou slechts 25 procent als Republikein geregistreerd staan, terwijl bij de verkiezingen in 2016 zo’n 33 procent van de kiezers uit geregistreerde Republikeinen bestond.
  • De peiling werd gehouden onder willekeurige Amerikanen, niet onder geregistreerde kiezers, en zou die zijn gehouden zijn vóór “het geweldige economische nieuws” van afgelopen vrijdag, toen bleek dat de werkloosheid in de VS gedaald was.

Reactie CNN

In een reactie op social media en in een online artikel verdedigt CNN de gekozen methodes: de peiling liep nog toen het nieuws over de werkloosheid bekend werd en het aandeel geregistreerde partijleden is altijd hoger tijdens een verkiezing dan in de maanden ervoor.

De belangrijkste conclusie (Biden staat op 55 procent, Trump 41) komt voort uit een vraag gesteld aan geregistreerde kiezers, niet willekeurige Amerikanen, zegt CNN. Conclusie, aldus CNN tegenover team-Trump: “Wij verwerpen uw beschuldigingen en eisen compleet.”

Het bericht Trump wil dat CNN een voor hem ongunstige peiling intrekt verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels