HomeNieuwsSterilisatie kittens moet overpopulatie aan banden leggen

Sterilisatie kittens moet overpopulatie aan banden leggen

Eigenaars van huiskatten zijn sinds kort verplicht om hun geliefde viervoeter te steriliseren. De maatregel die ingevoerd werd door Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (NV-A) moet een einde maken aan de overpopulatie.

Belgen zijn gek op huisdieren. Zo heeft liefst 26% van de bevolking thuis een kat rondlopen. Maar het medische plaatje loopt nog te vaak mis. Het merendeel van de katten die in het asiel belanden, is niet gechipt, gevaccineerd en gesteriliseerd. Vooral dat laatste leidt tot problemen.

Vijf maanden

Om het aantal poesjes binnen de perken te houden, heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (NV-A) een maatregel ingevoerd. Die bepaalt dat kittens voor de leeftijd van vijf maanden, bij overdracht van eigenaar of voor verhandeling, en alle katten geboren na september 2014, gesteriliseerd moeten worden. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Voor honden is dit voorlopig nog niet verplicht.

kostenplaatje

Dierenarts Vanessa Zenebergh (foto) van dierenartsenpraktijk Artemis bestempelt de maatregel als een goede zaak voor asielen. “Voor asiel- en zwerfkatten is de verplichte sterilisatie zeker nuttig. Asielen krijgen heel veel kittens van zwerfkatten binnen. Als die onderling ook nog eens nestjes maken, zitten ze met de handen in het haar. Vroegsterilisatie is in zo’n geval dus verantwoord en gebeurt in andere landen al langer.”

Wel is het zo dat particulieren met een huiskat vaak niet de financiële middelen hebben om het dier te steriliseren, waardoor de ingreep wordt doorgeschoven naar een nieuwe eigenaar. “In de praktijk merken we dat het niet realistisch is om particulieren met een eenmalig nestje te belasten met zo’n kostenplaatje.”

Kattendatabank

Kittens identificeren en registreren voor ze van eigenaar veranderen, is volgens Zenebergh wel een haalbare doelstelling. “Zodra er een registratie is gebeurd, kan men dit opvolgen in de kattendatabank. De verantwoordelijkheid voor de sterilisatie komt dan bij het nieuwe baasje te liggen.”

Genenpoel

Verder zijn er belangrijke gevolgen voor de kwekers van raskatten. «De genenpoel wordt verkleind, waardoor het risico op genetische afwijkingen vergroot», waarschuwt Zenebergh. “Bovendien wordt het aanbod bij de kwekers kleiner en gaan mensen aankloppen bij broodfokkers, net zoals dit bij honden gebeurt”. De Vlaamse regering heeft op dat vlak beslist dat particulieren die katten willen kweken, een erkenning moeten aanvragen als hobbykweker.

Tot slot benadrukt Zenebergh, bovenop het chippen en de sterilisatie, het belang van een uniform en globaal zwerfkattenbeleid. In die zin moeten alle steden en gemeenten voortaan een eigen kattenplan opstellen en de problematiek lokaal in kaart brengen.

Het bericht Sterilisatie kittens moet overpopulatie aan banden leggen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels