HomeNieuwsLast van kalk? Zo houd je je stoomgenerator kalkvrij

Last van kalk? Zo houd je je stoomgenerator kalkvrij

Na verloop van tijd hoopt kalk zich op in de stoomgenerator waar het allerhande problemen kan veroorzaken. Een stoomgenerator zal het water verhitten en bij hoge temperaturen hebben kalkdeeltjes het nu eenmaal moeilijk om op te lossen. Hoe harder je water is, hoe meer last je hebt van kalkaanslag. Zowel in het waterreservoir als op de zool van je stoomgenerator hoopt kalk op. Na verloop van tijd raakt je stoomgenerator verstopt, krijg je vlekken op je kleding of gaat je stoomgenerator zelfs stuk. Gelukkig kan je het een en ander doen om dergelijke problemen te voorkomen.

Antikalksystemen

Net omdat stoomgeneratoren last hebben van kalk, hebben alle kwaliteitsmerken een antikalksysteem geïntegreerd. Er zijn verschillende manieren waarop fabrikanten dat doen. In de eerste plaats zijn er stoomgeneratoren met een reinigingsprogramma waardoor die zichzelf reinigen. Hier hoef je niet veel moeite voor te doen, behalve dan even het juiste programma kiezen. Daarnaast zijn er stoomgeneratoren met cartridges. Dergelijke cartridges halen de kalk uit de stoomgenerator en moet je ongeveer iedere drie maanden vervangen.

Ten slotte zijn er stoomgeneratoren met een ingebouwde kalkverzamelaar. In een speciaal daarvoor voorzien bakje wordt de kalk opgevangen en dit moet je dan ongeveer iedere drie maanden uitkuisen. Als de waterhardheid hoog is, wat vooral in de zuidelijke delen van Vlaanderen het geval is, doe je dit net iets vaker. Elke maand volstaat dan wel. Hierop zijn dan weer varianten mogelijk, zoals het antikalkstaafje, maar het principe blijft hetzelfde.

Handmatig ontkalken van de stoomgenerator

Antikalksystemen halen de kalk uit de stoomgenerator, maar helpen niet of onvoldoende tegen kalkvorming in het waterreservoir. Daarom moet je ook het waterreservoir af en toe reinigen. Dat doe je door gefilterd water (flessenwater) te gebruiken, lichtjes te schudden en het waterreservoir telkens opnieuw leeg te gieten. Hiermee los je de kalk opnieuw op en komt het in het water terecht, waarna je het weggiet. Vergeet niet om ook de zool even te reinigen. Dat kan je gewoon met een vochtig doekje doen. Gebruik eventueel speciale zoolreiniger of kies voor een stoomgenerator met een zelfreinigende zool.

Het juiste water gebruiken

Als je hard water hebt, is het misschien een goed idee om iets aan het water te doen. Een waterontharder is niet nodig en kan zelfs nadelige gevolgen hebben omdat onthard water net iets zuurder is en je na verloop van tijd aanslag krijgt op je kleren. Het is een van de grootste fouten die we met water maken. Dan kan je beter flessenwater gebruiken, waarbij het goedkoopste huismerk volstaat. Natuurlijk kan je ook een kraantje plaatsen voor de waterontharder.

Ook het gebruik van regenwater (verontreinigde organische deeltjes), gekookt water (sommige noodzakelijke bestanddelen kook je weg) of condenswater van de droogkast (bevat stof- en zeepresten die schadelijk zijn voor je stoomgenerator) is geen goed idee.

Dan kan je beter wat kraantjeswater mixen met gedemineraliseerd water om de hoeveelheid kalk terug te dringen. Voor hard water reken je op een mix met ongeveer 50% gedemineraliseerd water. Bij zeer hard water, wat in Vlaanderen nog maar in enkele gemeenten voorkomt, gebruik je 2/3de gedemineraliseerd water en 1/3de kraantjeswater.

 

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels