HomeNieuwsDrie experten over de zoektocht naar je eerste job in coronatijden: “Als...

Drie experten over de zoektocht naar je eerste job in coronatijden: “Als je leergierig en dynamisch bent, vind je sowieso wel een leuke baan”

Proficiat, je bent afgestudeerd en daar mag je trots op zijn. Nu volgt de grote stap naar de arbeidsmarkt en dat lijkt in deze coronatijden misschien niet zo eenvoudig. Talent Director Tom Janssen en talent matcher Annelies Kerkhof van het selectiekantoor Itzu Select geven je samen met Ellen Demarsin, coördinator van het Student Career Center KU Leuven, enkele cruciale sollicitatietips. “Er zijn nog veel vacatures. Niet opgeven en blijven volhouden.”

Door de coronacrisis gaat het helaas niet goed met de economie waardoor het totale aantal vacatures in België met 7% is gedaald. Moeten de jongeren zich zorgen maken?

Ellen Demarsin: “Voor de coronacrisis was er schaarste op de arbeidsmarkt en kon quasi iedereen vlot aan een job komen. Volgens recente cijfers van de VDAB was er bijvoorbeeld maar 3,3% van de masterstudenten die binnen het jaar geen job had. Dat is een heel laag cijfer, dat doorheen de laatste jaren steeds maar is gedaald. De coronacrisis heeft daar nu natuurlijk wel een impact op, maar het valt me wel op dat bedrijven toch veerkrachtig zijn en zichzelf proberen heruit te vinden om overeind te blijven.”

Tom Janssen: “Op economisch vlak is het een moeilijke periode, maar er zijn wel nog steeds bedrijven die nieuwe werknemers aanwerven en we zien ook dat die aanwervingen de laatste weken opnieuw toenemen.”

Hoe moet je in deze bizarre tijden op zoek naar werk?

Annelies Kerkhof: “Voor sollicitanten verandert er niet zoveel en er zijn op dit moment veel vacatures bijvoorbeeld in de retail, logistiek en IT. Deze sectoren zijn op dit moment echt aan het groeien en er zijn ook sowieso bedrijven die altijd blijven inzetten op young potentials, ook in deze coronacrisis.”

Tom: “Als sollicitant moet je gewoon goed weten wat de marktomstandigheden zijn en welke sectoren nu op zoek zijn naar nieuwe werkkrachten. Je kan dus beter gericht focussen op bedrijven die aan het groeien zijn. Als je nu bijvoorbeeld afstudeert als eventmanager lijkt dat misschien hopeloos, maar je kan dan best eens een kijkje nemen in de IT-sector waar ze misschien nieuwe werknemers zoeken om beurzen te organiseren.”

Ellen: “Jobbeurzen zijn een goede manier om werkgevers en hun jobmogelijkheden te leren kennen, maar die kunnen nu helaas niet doorgaan. Gelukkig zijn er wel nog heel wat online evenementen die ik echt wel aanraad. Ook netwerken is heel belangrijk.  Je kan daarmee beginnen door een Linkedin-profiel aan te maken en zo veel mogelijk mensen toe te voegen die je al eerder hebt ontmoet.”

Hoe bereid je jezelf het best voor op een online sollicitatiegesprek?

Annelies: “De voorbereiding blijft eigenlijk hetzelfde als een normaal gesprek, want de vragen van de recruiters zullen niet veranderen. Bij de virtuele gesprekken moet je je omgeving wel goed dubbelchecken. Zorg bijvoorbeeld dat je genoeg lichtinval hebt, ga voor een neutrale achtergrond zitten en log jezelf op tijd in want soms moet je de online tool bijvoorbeeld nog installeren en dat kan wel even duren.”

Hoe kan je uit de massa springen?

Annelies: “Dat begint al meteen bij de opmaak van je cv door ervoor te zorgen dat je een mooie lay-out hebt. Een duidelijke omschrijving over wat je al allemaal gedaan hebt, zoals je stages en je hobby’s, mogen daar ook zeker opstaan. Daarnaast kan je met een motivatiebrief echt indruk maken, want dat toont aan of je je goed hebt voorbereid en je dus weet waarvoor je solliciteert. Je moet jezelf goed kunnen verkopen waarbij je duidelijk kan aantonen waarom jij de perfecte kandidaat bent en durf tijdens een gesprek ook vragen aan de recruiter te stellen. Dat is iets wat jongeren doorgaans niet echt durven, maar dat is zeker aan te raden.”

Tom: “Ook hobby’s, studentjobs of vrijwilligerswerk zijn belangrijk om te vermelden, want ze zeggen wel iets over je persoonlijkheid. Als je leergierig en dynamisch bent, vind je sowieso wel een leuke job. Laat je vooral niet afremmen en blijf echt ambitieus.”

Wat kan je best doen als je niet meteen een job vindt?

Annelies: “Gewoon blijven zoeken en niet opgeven. Je zal sowieso voor heel wat jobs niet weerhouden worden en regelmatig de deur tegen je neus krijgen, maar dat is normaal. Als je niet blijft solliciteren, gaat de eerste job er ook niet komen. Om je slaagkansen zo groot mogelijk te maken, schrijf je jezelf best op zoveel mogelijk jobsites in zodat recruiters jouw ook rechtstreeks kunnen contacteren. Stel ook zeker jobalerts in zodat je een melding krijgt als er nieuwe jobs binnenkomen.”

Ellen: “Neem na je sollicitatiegesprek de tijd om te noteren wat goed en minder goed ging en vraag feedback aan de recruiters, ook al ben je niet geselecteerd voor een gesprek. Je haalt daar veel informatie uit die nuttig is voor je volgende sollicitaties. Het sollicitatieproces zal misschien aanvoelen alsof je maar blijft falen, maar weet dat je niet alleen in die situatie zit. Schakel zeker de hulp in van je eigen netwerk, maar ook arbeidsmarktbemiddelaars en selectiekantoren kunnen je begeleiden naar relevante vacatures in jouw interessegebied. Blijf volhouden en dan komt het sowieso wel goed.”

Andries Haesevoets

Het bericht Drie experten over de zoektocht naar je eerste job in coronatijden: “Als je leergierig en dynamisch bent, vind je sowieso wel een leuke baan” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels