HomeJobZorgbedrijf Antwerpen: «Wij zijn eigenlijk een buurthuis»

Zorgbedrijf Antwerpen: «Wij zijn eigenlijk een buurthuis»

Zorgbedrijf Antwerpen is alom­tegenwoordig in de havenstad. Met dienstencentra, thuisdiensten, serviceflats, woonzorgcentra en zelfs een webwinkel biedt de organisatie zorg in alle betekenissen van het woord. Van een anonieme aanpak is er geen sprake. De combinatie van verschillende diensten is net uitgegroeid tot een zorgpakket op maat.

“Wij zijn dan wel een gigantische organisatie met meer dan 4.000 medewerkers, eigenlijk werken wij als een buurthuis. Mensen kunnen bij ons terecht voor fysische en medische hulp, maar gaan ook met ons op reis of komen gewoon een glas drinken in ons dienstencentrum om de eenzaamheid tegen te gaan”, vertelt Dirk Bervoets, Manager Zorgzame Buurt in Oud-Merksem.

“Ons netwerk van zorgzame medewerkers vormen een herkenbaar aanspreekpunt voor alle buurtbewoners. Jos kwam in ons dienstencentrum in Oud-Merksem al eens biljart spelen. Zo leerde hij onze bewoners en verzorgers kennen. Later verhuisde hij naar één van onze serviceflats, deed hij een beroep op onze poetshulp en kwam hij in ons dienstencentrum eten. Toen Jos uiteindelijk wou verhuizen naar ons woonzorgcentrum, was dat geen grote stap voor hem. De verzorgster die hem hielp inpakken doet zowel thuiszorg als woonzorg. Zij was dus een bekend gezicht en ook ik was geen onbekende voor hem.”

Motivatie is belangrijker dan diploma’s

Ook voor de medewerkers van Zorgbedrijf Antwerpen biedt deze unieke aanpak veel voordelen. “De interesse om vanuit de buurt mensen verder te helpen geeft mijn collega’s veel doorgroeimogelijkheden. Doordat we zoveel diensten aanbieden, kan een poetshulp mits de nodige motivatie en gerichte opleiding op termijn ook aan de slag als zorgkundige. Ons HR-departement heeft fantastische loopbaancoaches die elk uniek talent willen benutten. Diploma’s zijn daarbij minder belangrijk. Wij bieden ook veel fulltimecontracten aan dankzij de optie om zowel in thuiszorg als in woonzorg te werken.”

De meeste werknemers wonen in de buurt, en dat voelen de klanten. “Het personeel kent elkaar heel goed, dus iedereen weet wie wanneer het beste kan helpen. Dat zorgt voor een snelle en kwalitatieve aanpak”, besluit Dirk.


Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels