HomeJobZoom-in: «Medewerkers blijvend motiveren is onze ambitie»

Zoom-in: «Medewerkers blijvend motiveren is onze ambitie»

Het beeld van de overheid als een oubollig, bureaucratisch kluwen, zoals geportretteerd in ‘De Collega’s’, is al lang niet meer van deze tijd. De Vlaamse overheid is een toonbeeld van hoe een overheid in de 21e eeuw efficiënt moet functioneren. Peter Rabaey, administrateur-generaal van het Agentschap Overheidspersoneel, draagt dat ook uit: «Werknemers zijn erg geëngageerd en willen groeien in hun job».

Jurist Peter Rabaey leidt sinds een tweetal jaar het HR-agentschap van de Vlaamse overheid, dat zo’n 28.000 personeelsleden en verschillende departementen ondersteunt op vlak van personeelsadministratie, werving en selectie, welzijn, HR-beleid en personeelsregelgeving.

Werknemers anno 2018

Rabaey stelt dat de arbeidsmarkt en de gemiddelde werknemer in ijltempo aan het veranderen zijn. «Vroeger waren mensen vooral op zoek naar zekerheid, wat nu veel minder het geval is. Medewerkers willen doorgroeien, verschillende dingen doen en blijven bijleren.»

De Vlaamse overheid heeft daarom ook heel wat initiatieven gelanceerd. «We stimuleren verantwoordelijkheid opnemen en sturen op resultaten. In ons prestatiemanagement beogen we een open feedbackcultuur doorheen het jaar, waarbij we mensen ook beter kunnen begeleiden in hun ontwikkeling.»

Inzetten op leren en ontwikkelen

«Binnen de overheid zijn er bovendien heel wat mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen», klinkt het. «Naast het aanscherpen van vaktechnische kennis, zetten we hard in op competentieontwikkeling. Vooral dan wat wij ‘sleutelcompetenties’ noemen. Dat zijn bepaalde vaardigheden, waaronder digitale vaardigheden en probleemoplossend vermogen, die maken dat iemand voor meerdere jobs inzetbaar is», verduidelijkt Rabaey.

Millennials

Ook voor de zogenaamde ‘millennials’, die vaak als ‘jobhoppers’ worden omschreven, meent Rabaey dat de Vlaamse overheid een ideale werkgever is. «Uit mijn ervaring blijven jongeren in een job zolang ze uitgedaagd worden. En daarvoor hebben wij heel wat troeven in huis. Bij de Vlaamse overheid werken we rond een breed scala aan thema’s. Als gevolg is er heel wat interne mobiliteit mogelijk, zowel horizontaal als verticaal. Maar onze mooiste troef is dat je een verschil kan maken in de maatschappij.»

Het bericht Zoom-in: «Medewerkers blijvend motiveren is onze ambitie» verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels