HomeJobWerken in een koffiebar bevordert de concentratie

Werken in een koffiebar bevordert de concentratie

Steeds meer werknemers ruilen hun klassieke kantoor voor een paar uur per week in voor een hippe koffiebar. Maar is dat wel goed voor de productiviteit? Een onderzoek van de Harvard Business Review wijst uit van wel.

Lawaai is een van de grootste frustraties op het werk. Zeker in de zogenaamde landschapskantoren: de vaak slechte akoestiek in combinatie met het voortdurende gepraat van collega’s is bijzonder nefast voor de concentratie. Vooral bellende collega’s zijn voor veel werknemers een doorn in het oog.

Koffiebars zijn daarentegen wel een ideale werkplek. Hoe dat in godsnaam te verklaren valt? Heel simpel, de aanwezigheid van lawaai op zich is niet nefast voor de concentratie. Het is de aard en het volume van het lawaai dat bepaalt of we al dan niet afgeleid worden.

Volume

Wanneer er een beetje lawaai is, moeten we beter ons best doen om ons te concentreren. Het gevolg is een beter en langere focus. Wie werkt met 70 decibel op de achtergrond, zou bijvoorbeeld creatiever worden. 70 decibel is ongeveer het volume van een stofzuiger. Het geluid moet dus stil genoeg zijn om onze focus niet te verstoren, maar net luid genoeg om de normale denkpatronen te doorbreken. Op die manier wordt de verbeelding gemakkelijker op gang getrokken.

Relevante informatie

Een andere bepalende factor is de aard van het lawaai. In een koffiebar wordt er misschien veel gepraat, maar wat er precies gezegd wordt, interesseert ons minder. Op kantoor zijn de gesprekken vaak interessant en/of relevant voor je job, waardoor je meer moeite moet doen om niet mee te luisteren naar de gesprekken.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels