HomeJobWerken in Antwerpen, da’s iets voor A

Werken in Antwerpen, da’s iets voor A

De kathedraal, de Meir, de boerentoren, de lichtjes van de Schelde… Antwerpen is niet alleen een prachtige stad, maar ook een ideale werkplek. Nergens in Vlaanderen vind je meer vacatures dan in de koekenstad. Met een bloeiende stadseconomie en een wereldhaven als absolute troefkaart biedt A’pen werkgelegenheid voor allerlei soorten profielen.

‘Antwârpe, gij zè ga veur mij’ een bron van carrière- en doorgroeimogelijkheden? Nee, het bekende anthem van De Strangers kent uiteraard een ander vervolg, maar had zomaar zo kunnen klinken. Antwerpen heeft namelijk de meeste vacatures van heel Vlaanderen. Opvallend is echter dat de koekenstad tegelijk ook het grootste aantal werkzoekenden van Vlaanderen telt. Bjorn Cuyt van VDAB geeft meer uitleg op jobat.be: «50% van die werkzoekenden is kortgeschoold en komt niet in aanmerking voor de aangeboden vacatures. Net daarom zie je die enorme dagelijkse pendelbeweging vanuit de groene rand naar de grootstad met zijn diensten en industrie.»

Doorgroeien

In Antwerpen geraak je vlot aan een baan, maar er ligt ook een rijkgevulde loopbaan op je te wachten. Als interne kandidaat heb je vaak een dikke streep voor, zegt Corinne Scoyer van Politiezone Antwerpen aan jobat.be. «Verticaal doorgroeien is heel gewoon bij Politiezone Antwerpen. Op basis van je anciënniteit kan je systematisch deelnemen aan sociale promotie en zo doorgroeien van inspecteur tot commissaris. Maar ook voor het burgerpersoneel is dit traject voorzien. De schaalgrootte van onze zone speelt in ons voordeel.» Dat beaamt ook Peter Matton van EQUANS, het vroegere Engie Solutions: «Je kan als arbeider doorgroeien tot supervisor of een administratieve of managementfunctie opnemen. Onze EQUANS Academy biedt je een uitgebreid opleidingsaanbod rond leiderschap en technische skills.»

Stefaan De Meulder van de Antwerpse FOD Financiën stelt dat vroeg starten in Antwerpen meer kans betekent om snel door te groeien. «De diversiteit aan jobs bij de Antwerpse FOD Financiën is enorm: de douane, de fiscaliteit, patrimoniumdocumentatie, fraudebestrijding… De helft van onze leidinggevenden zijn bovendien dertigers of jonge veertigers», klinkt het.

Vlot woon-werkverkeer?

Wie aan Antwerpen denkt, heeft misschien niet alleen maar positieve zaken in het hoofd. Nee, we hebben het dan niet over de beruchte Antwerpse arrogantie, maar over de minstens even beruchte Antwerpse mobiliteitsknoop. Het stadsbestuur heeft met ‘Slim naar Antwerpen’ echter een uitstekende tool ontwikkeld om die knoop zo goed mogelijk te ontwarren, en zet in op verschillende (combinaties van) vervoersmogelijkheden. Zo bestaat het openbaar vervoersnetwerk niet alleen uit de gebruikelijke trein-, tram- en busconnecties, maar ook uit de Antwerpse deelfietsen (Velo) en de Waterbus, een watertaxi die je zonder fileleed van Antwerpen naar de haven en terug brengt.

De nabijheid van de grootstad en meer mogelijkheden om hybride te werken maken Antwerpen als werkplek bovendien erg interessant, zegt Bjorn Cuyt van VDAB. «Dankzij glijdende uren kan je ’s morgens heel vroeg beginnen, ’s middags een terrasje meepikken en voor het spitsuur naar huis.» Ook de Antwerpse bedrijven zelf zoeken oplossingen om een vlot woon-werkverkeer en een gezonde work-lifebalance te behouden. «De Antwerpse mobiliteitsknoop vangen we op met hubs: in Lillo, Zwijndrecht, Aartselaar, Kontich, Deurne, Wommelgem… En we zorgen dat je als technieker minder kilometers moet afleggen», zegt Peter Matton van Equans. Flexibele glijdende uren en tot drie dagen telewerken houden de Antwerpse FOD Fin-medewerkers dan weer aan boord, aldus Stefaan De Meulder. «Net als vestigingen in Mechelen, Geel, Turnhout… naast je ‘thuiskantoor’ waar je drie dagen op vijf mag werken.»

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels