HomeJobWe nemen ‘quiet firing’ beter net zo serieus als ‘quiet quitting’

We nemen ‘quiet firing’ beter net zo serieus als ‘quiet quitting’

HR-experten overal ter wereld maken zich aanzienlijk zorgen over de ‘quiet quitting’-trend. Daarbij nemen werknemers geen ontslag, maar stappen ze wel uit de ratrace waarbij overuren de norm zijn. Een rekruteringsexpert zet op LinkedIn evenwel de puntjes op de i: «Het debat zou moeten gaan over ‘quiet firing’, want dat gebeurt werkelijk overal.»

De afgelopen weken werd er volop gedebatteerd over ‘quiet quitting’, waarbij werknemers hun job niet meer als het allerbelangrijkste in hun leven zien. Ze doen hun werk, maar wel niets meer, en niets minder. Concreet : als je ‘quiet quit’, beantwoord je bijvoorbeeld geen werkmailtjes meer na de uren en maak je geen overuren meer. Of zeg je nee tegen projecten die helemaal niet bij je jobbeschrijving horen. Op die manier proberen ‘quiet quitters’ een burn-out te voorkomen en een goede werk-privébalans aan te houden.

Werkgevers zien de ‘quiet quitters’ uiteraard niet graag komen. Toch is het te simpel om die groep werknemers af te doen als luiaards. De vraag naar een beter evenwicht kan in veel gevallen net erg legitiem zijn. Anderzijds kan er ook sprake zijn van managers die aan ‘quiet firing’ doen, waardoor de werknemer zich geneigd voelt om ofwel stilletjes te quitten, ofwel helemaal.

Geruisloos ontslag

De Amerikaanse rekruteringsexpert Bonnie Dilber zegt op LinkedIn dat het echte debat dus net daarover zou moeten gaan. «‘Quiet firing’ is wanneer je nooit feedback of complimenten krijgt. Je krijgt opslag met 3% of minder, terwijl anderen zo veel meer krijgen. Je een-op-eengesprekken worden vaak afgezegd of verplaatst», legt Dilber uit.

Bij ‘quiet firing’ zetten werkgevers te weinig in op hun personeel. «Je wordt bijvoorbeeld ook nooit gevraagd voor coole projecten of taken waarin je kan groeien. Je wordt niet op de hoogte gehouden over informatie die wel relevant is voor je werk. Je leidinggevende praat nooit met jou over je carrièrepad.»

Demotiverend

Volgens Dilber is ‘quiet firing’ schering en inslag bij erg veel bedrijven. Voor bedrijven komt de techniek van ‘quiet firing’ goed uit: ofwel raakt de werknemer zo geïsoleerd of zo gedemotiveerd, dat die zelf opstapt en een nieuwe job vindt. Ofwel zal de werknemer onderpresteren door het gebrek aan ondersteuning, en heeft het bedrijf grond om die persoon te ontslaan.

D

at gebrek aan appreciatie vanuit het management brengt geregeld ernstige schade toe aan het zelfvertrouwen van de werknemer in kwestie. «In plaats van je zorgen te maken over ‘quiet quitting’, raad ik bedrijven aan om eens naar hun eigen management te kijken en te onderzoeken waar mensen in alle stilte ontslagen worden door sle

chte managers die weigeren om hun teams te ondersteunen, te trainen en te coachen.»

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels