Vind ons op

Zita

Job

Warme werven vragen frisse maatregelen

Met temperaturen die vorige week richting de 30 graden klommen, was het puffen en zweten voor wie in de bouw werkt. De zomer is vroeg begonnen dit jaar, en dat vraagt om enkele voorzorgsmaatregelen. De Bouwunie legt uit hoe je de werf aangenaam en veilig houdt voor de werknemers. «Vaak is het gewoon kwestie van gezond verstand», waarschuwt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie.

De werven blijven draaien, of het nu 15 of 30 graden is buiten. Al waarschuwt de Bouwunie om vanaf 25 graden rekening te houden met een aantal voorzorgsmaatregelen tegen de warmte. De wet regelt de drempelwaarden vanaf wanneer je als werkgever actie moet ondernemen, en die waarden verschillen naargelang de fysieke activiteit. «Dat gaat dan bijvoorbeeld over het aanbieden van koele non-alcoholische dranken, het creëren van schaduwplekken of het aanpassen van de werkorganisatie», zegt Waeytens. De Bouwunie lijst daarom zes frisse maatregelen op om de hitte tegen te gaan.

1. Stel frisse drank ter beschikking

Gratis water en koele dranken zijn een must tijdens warme dagen. Opgelet: pintjes mogen dan wel verfrissend zijn, alcohol blijft voor alle duidelijkheid nog steeds verboden op de werf.

2. Pas de werkorganisatie aan

Probeer werknemers zo veel mogelijk te beschermen tegen de zon en hitte. Taken die veel fysieke inspanningen vergen, worden bijvoorbeeld het best uitgesteld. Kies op de werf ook werkplekken met voldoende schaduw en natuurlijke ventilatie en voorzie panelen en zeilen die je kan gebruiken als zonnewering. Las tot slot ook voldoende pauzes in en laat medewerkers elkaar tijdig afwisselen.

3. Start de dag vroeger

In de ochtend is het enkele graden koeler dan in de middag, dus vroeger beginnen is een goed idee. Hou er wel rekening mee dat de wettelijke arbeidsuren tussen 6 en 19 uur zijn. Andere uren moeten toegelaten worden via het arbeidsreglement. Een aanpassing neemt 15 dagen in beslag.

4. Zorg voor bescherming

Zonnecrème smeren en een hoofddeksel en zonnebril dragen, zijn no-brainers. Maar denk ook zeker aan lichte kledij die ademt, veiligheidsschoenen, dunne en soepele handschoenen en een veiligheidsbril die het uv-licht weert. Bepaalde helmen hebben ook een vizier met nekbescherming of zonnewering rondom.

5. Vraag tijdelijke werkloosheid aan

In uitzonderlijke gevallen kunnen werkgevers tijdelijke werkloosheid inroepen vanwege «slecht» weer, of hier dus vanwege te warm weer. De hitte moet het dan wel compleet onmogelijk maken om het werk uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het gieten van beton, omdat die door te snelle uitdroging kan barsten. Ook asfalt, verven of een coating kunnen bij verwerking aan kwaliteit inboeten door de hitte.

6. Doe beroep op

het gezond verstand

Te lang in de zon blijven kan leiden tot een zonneslag. Andere risico’s zijn uitdroging, huidaandoeningen en hitte-uitputting. Neem dus geen onnodige risico’s.

Meer in Job

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top