Vind ons op

Zita

Job

«Ook jij als jongere hebt al werkervaring»

“Noteer op je cv dat je vrijwilligerswerk deed, leiding gaf in de jeugdbeweging, een studentenjob deed… Elke ervaring telt.”

Shaireen Aftab, woordvoerder VDAB

 

Bij zo goed als elke sollicitatie wordt naar ervaring gevraagd. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Ook jij als schoolverlater hebt ervaring op zak.

Bron: Schoolverlatersrapport VDAB, juni 2018

Denk je dat je het vakje ‘ervaring’ leeg moet laten wanneer je voor je eerste job solliciteert? Niets van, vindt Shaireen Aftab, woordvoerder van VDAB.

Zet je ervaring op het cv

“Je moet niet te klassiek denken wanneer het op werkervaring aankomt”, zegt Shaireen.
“Iedereen heeft werkervaring. Zelfs wie op zoek gaat naar een eerste job heeft ongetwijfeld al gewerkt als jobstudent, meegewerkt als vrijwilliger, is monitor geweest op een vakantiekamp, heeft leiding gegeven in de chiro of de scouts…”

Dit engagement weegt door voor werkgevers. Want zij zoeken naar mensen die kunnen werken in een team, die zich engageren, die doorzetten bij moeilijkheden en durven creatief uit de hoek te komen.

“Belicht meteen ook je passies en motivatie in je cv”, adviseert Shaireen aan de bijna 80.000 jongeren die deze en volgende maand de schoolbanken verlaten. “Toon waarom jij solliciteert voor een bepaalde functie.”

Jongeren met diploma vinden sneller werk

Zo profiteer je maximaal van de gunstige arbeidsmarkt op dit moment. Er zijn heel wat vacatures dankzij de economische groei en de babyboomers die de arbeidsmarkt verlaten. Weet wel: je diploma blijft het grote toegangsticket.

10,5% van de afgestudeerde jongeren is na één jaar nog op zoek naar een baan in 2017.

Dit cijfer daalt de laatste jaren.

Een master- en professionele bacheloropleiding bieden de beste kansen op werk.
Slechts 3,9% van alle schoolverlaters met een masterdiploma is langdurig op zoek naar een job. Bij een professionele bachelor bedraagt dit 4,2%.

Wie een zevende specialisatiejaar volgt na BSO en TSO creëert meer kansen op een job.
Ook wie tijdens zijn schooljaren al leert op de werkvloer (duaal leren) komt gemakkelijker aan de bak.Ongekwalificeerde schoolverlaters hebben het veel moeilijker. 31,9% van hen heeft na één jaar nog geen baan.


Het bericht «Ook jij als jongere hebt al werkervaring» verscheen eerst op Metro.

Meer in Job

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top