Vind ons op

Zita

«Mensen met een beperking verdienen een volwaardige plaats»

Job

«Mensen met een beperking verdienen een volwaardige plaats»

Bij de beschutte werkplaats Blankedale in Tienen staat de werknemer centraal. Mensen met een arbeidshandicap worden er zo veel mogelijk ingezet. “Wij nemen mensen met een beperking in dienst en geven hen een volwaardige plaats in de maatschappij”, zegt Evi Serron van Blankedale.

Al sinds het ontstaan van de vzw Blankedale wordt er gewerkt met mensen met een beperking. “Wij zijn in 1965 opgericht als een beschutte werkplaats. Het is dus altijd onze doelstelling geweest om zo veel mogelijk mensen met een handicap tewerk te stellen”, legt Evi Serron uit, verantwoordelijke voor selectie en opleiding van de werknemers.

Volwaardig loon en sociale dienst

Blankedale is een bedrijf met meerdere takken, zoals een schrijnwerkerij, een boekbinderij en een verpakkingsafdeling. Door mensen met een arbeidshandicap daar aan het werk te zetten, wil het bedrijf hen een volwaardige plaats geven in de maatschappij. “Onze medewerkers krijgen voor hun werk een volwaardig loon, waardoor ze bijvoorbeeld inkopen kunnen doen of een huis kunnen kopen.” De vzw heeft ook een sociale dienst in huis die de mensen ondersteunt met administratieve, sociale en financiële problemen.

Opleiding

De medewerkers krijgen van de beschutte werkplaats een heel duidelijke structuur en individuele begeleiding aangeboden. Toch wil het bedrijf zijn werknemers zo zelfstandig mogelijk laten functioneren. “Om dat te bereiken bieden we training en ondersteuning aan”, aldus Serron. De vzw wil haar werknemers laten ontplooien en ontwikkelen. “Wij hebben jaarlijks met iedere medewerker een ontwikkelingsgesprek. Op die manier krijgen onze mensen heel gericht een aantal persoonlijke doelstellingen.”

Respect voor elkaar

Bij Blankedale werken meer dan 800 medewerkers, het merendeel daarvan heeft een beperking. De mensen zonder handicap zijn leidinggevenden, administratieve medewerkers of ondersteunend personeel. “Iedereen werkt goed samen en heeft respect voor elkaar”, vertelt Serron. “We zijn allemaal collega’s en ondersteunen elkaar zo veel mogelijk.”

Jobstudenten

Momenteel is Blankedale op zoek naar jobstudenten voor in de maanden juli en augustus. In de zomervakantie worden altijd 300 tot 400 studenten tewerkgesteld. “We werken met studenten van de universiteit, maar ook met leerlingen uit het buitengewoon onderwijs. Jongeren met een beperking zijn bij ons dus zeker ook welkom.” De studenten zullen samen met de mensen met een handicap aan de slag gaan in de verpakkingsafdeling. Alle schoolgaande jongeren vanaf vijftien jaar kunnen zich aanbieden voor vakantiewerk.

www.blankedale.com

 

Annelies Leys

Het bericht «Mensen met een beperking verdienen een volwaardige plaats» verscheen eerst op Metro.

Meer in Job

To Top