Vind ons op

Zita

Je home-office verdient meer vrolijkheid

Job

Je home-office verdient meer vrolijkheid

Maakt jouw home-office jou vrolijk? Als dat niet het geval is, is het hoog tijd om je kantoorruimte niet langer in te richten als een kale, doffe, grauwe grot. Steeds meer bedrijfspsychologen beweren tenslotte dat felle kleuren en speelse decoratie een boost zouden geven aan onze productiviteit én vrolijkheid. Maar waarom speelt een vrolijke werkomgeving vol kleur en overvloed zo’n grote rol in ons welzijn op het werk?

«Does it spark joy?» Enkele jaren geleden was die cruciale vraag van de Japanse onderneemster Marie Kondo onze gids bij iedere grote winterkuis. Als een oude trui geen ‘joy’ of ‘vrolijkheid’ teweegbracht, was het tijd om het kledingstuk weg te gooien. Werd je er wel vrolijk van? Dan mocht het blijven. Nu we tijdens het telewerken volledige controle hebben over onze eigenste kantoorruimte is het hoog tijd om die leuze nieuw leven in te blazen. Als er namelijk geen enkel object in je home-office – zij het een kleurrijke bureaustoel, een donzig kussen of een fleurig notitieblokje – je vrolijk maakt, is het tijd voor een make-over.

Bubbels en bloesems

De Amerikaanse designer Ingrid Fetell Lee is een van de voorvechters van vrolijkheid op kantoor. In haar boek ‘Vrolijkheid’ onderzoekt ze de «verrassende kracht van alledaagse dingen om plezier en geluk te creëren». Voor haar is er een verschil tussen vrolijkheid en geluk. Vrolijkheid ziet ze als je goed voelen voor een lange periode, terwijl vrolijkheid betekent dat je je in het hier en nu goed voelt. Ze ziet vrolijkheid als «het gevoel waardoor je op en neer wil springen» en volgens haar zorgen kersbloesems, bubbels, zwembaden, luchtballonnen, boomhuizen en ijsjes «universeel» voor exact dat gevoel.

Vrolijkheid is een onderschat gevoel dat herwaardering verdient, betoogde Fetell Lee in haar virale TedTalk: «In onze eeuwige zoektocht naar geluk zijn we vrolijkheid uit het oog verloren. Volwassenen die vrolijkheid ervaren, worden gezien als kinderachtig, niet serieus, te vrouwelijk. Maar door onszelf vrolijkheid te ontzeggen, belanden we in een grauwe wereld en doffe kantoorruimtes.» Terwijl kleur volgens haar net zo noodzakelijk is in een (home)office: «Een kleurrijk kantoor maakt ons alerter en vriendelijker dan wie in een dof kantoor werkt.»

Roze gevangenis

Ingrid Fetell Lee spreekt niet louter vanuit een buikgevoel. Verschillende onderzoekers treden haar namelijk bij. Een van de allereerste onderzoeken naar de invloed van kleurrijke omgevingen op het gedrag van mensen werd bijvoorbeeld gevoerd door de Amerikaan Alexander Schauss. Hij ontdekte de kleur ‘Drunk-Tank Pink’. In 1979 schilderde hij de muren van een gevangenis in Seattle in die rozige kleur en merkte hij dat dat kleurgebruik ervoor zorgde dat agressief gedrag bij gedetineerden verminderde. Niet veel later werd Drunk-Tank Pink in verschillende gevangenissen geïntroduceerd.

Een studie van de Universiteit van British Columbia ontdekte daarnaast ook dat blauw en groen kalmerend zouden kunnen werken en dat geel goed zou zijn om enthousiasme teweeg te brengen bij werknemers.

Tenslotte voegt Fetell Lee in haar TedTalk ook een evolutionaire verklaring eraan toe: «Kleur is een teken van leven en energie, net zoals overvloed. Voedselschaarste was vroeger gevaarlijk, terwijl overvloed overleving betekende.»

Het proberen waard

Een wetenschappelijke consensus over het verband tussen kleurgebruik en emotioneel welzijn is er evenwel nog niet. Uiteraard is vrolijkheid afhankelijk van erg veel factoren, denk aan de sfeer onder collega’s, stress of de algehele werkdruk. En of een flamboyante roze bureaustoel jou nu werkelijk een toffere en creatievere collega maakt, is vooralsnog niet helemaal bewezen.

Toch staat het buiten kijf dat de werkomgeving een cruciale rol speelt in je motivatie of concentratie. Probeer maar eens een hele dag te werken in een donkere muffe ruimte: aan het eind van de rit blijft er maar weinig vrolijkheid over. Instinctief voelt het heerlijk om een mooie, lichte en energieke ruimte te hebben om in te werken. En wie weet tovert kleurrijke en uitbundige decoratie op zijn minst iedere dag een glimlach op je gezicht.

Vijf vrolijke tips

Geen idee waar je moet beginnen om je home-office vrolijker te maken? Hier zijn alvast vijf kleine ingrepen die je bureau zowel thuis als op kantoor kunnen opfleuren en persoonlijker maken.

1. Plant een plant (of vijf). Maak je kantoor letterlijk levendiger door enkele planten te plaatsen. Als je ze regelmatig water geeft en ze degelijk verzorgt, heb je alvast een energieke groene kleur toegevoegd aan je tot dan toe kleurloze kantoor.

2. Investeer in creatief kantoormateriaal. Bic balpennen raak je vaker kwijt dan je motivatie, dus waarom eens niet investeren in een opvallende balpen met een interessant design die je nooit wil verliezen? Of notitieboekjes met dynamische patronen? De taken op je to-dolijstje zien er meteen minder ontmoedigend uit.

3. Zet ook ‘nutteloze’ dingen op je bureau. Er mag heus wel meer op je bureau liggen dan enkel balpennen, bureaulampen en een extern scherm. Pimp je tafel bijvoorbeeld met een mooie vaas, een foto van je gezin of Scandinavisch design.

4. Drink koffie uit een leutige koffietas. Het is tijd om die afgrijselijke tas die je gratis in een goodiebag kreeg naar het containerpark te brengen. Investeer in een tas met een cartoon op, een grappige quote of een verwijzing naar je favoriete Netflixserie.

5. Zorg voor op zijn minst één kleurrijk meubelstuk. Wil je echt een home-office dat vrolijkheid uitstraalt? Zorg er dan voor dat niet alles saai zwart of wit is. Je zou ervan versteld staan hoe één gedurfder meubelstuk een ruimte compleet transformeert.

Meer in Job

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top