HomeJobFons Leroy voorspelt: «Jobs ! Ook voor langdurig werklozen»

Fons Leroy voorspelt: «Jobs ! Ook voor langdurig werklozen»

Wat brengt 2018? Nog meer jobs! Hiervoor zorgen de stabiele economische heropleving en de babyboomers die massaal op pensioen gaan. “Langdurig werklozen krijgen opnieuw kansen”, zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB.

We starten 2018 met goed nieuws. Zelfs wie langdurig aan de kant staat, wordt dit jaar geholpen.

“Hoe minder klanten VDAB heeft, hoe beter”, zegt Fons Leroy. Zeker de trouwe klanten, zoals de langdurig werkzoekenden, wil Leroy aan de slag krijgen. “De werkloosheid daalt al 29 maanden op rij”, zegt de arbeidsmarktspecialist en gedelegeerd bestuurder van VDAB. “De huidige werkloosheid ligt op het peil van voor de crisis van 2008. We moeten dus focussen op de langdurig werkzoekenden uit onze arbeidsreserve: 100.000 mannen en vrouwen, van wie 60.000 al 2 jaar zonder job zitten.”

Welke trends ziet Fons Leroy dit jaar?

Dé trend voor langdurig werkzoekenden: opleiding op de werkvloer
Wie langer dan één jaar werkzoekend is, wordt uitgenodigd door VDAB of één van de privépartners. “We gidsen hen in het juiste traject naar werk”, zegt Leroy. “Zo zorgen we voor screening, begeleiding, bemiddeling en opleiding. Deze opleiding vindt steeds vaker op de werkvloer plaats. Meer bedrijven en sectoren creëren ruimte voor een tijdelijke werkervaring (TWE).”

Dit werkplekleren is dé manier om vertrouwd te geraken met een job, een organisatie en collega’s. Tegelijkertijd vergroot het de kans om aan de slag te blijven. “Een werkgever ziet welk vlees hij of zij in de kuip heeft en welk groeipotentieel er in zit.”

Dé trend voor werkgevers: vacatures aanpassen aan mensen

Werkgevers krijgen de kans om hun horizon te verruimen. “Zochten ze naar de witte raven vanuit een vaststaande vacature, dan keren ze hun proces best om”, zegt Leroy. “Hun vacature mag niet meer centraal staan. Daarentegen kijken ze beter naar welke competenties en talenten beschikbaar zijn, en hoe ze deze in hun bedrijf inzetten. “Hoe pas ik mijn jobs aan de aanwezige talenten aan?”, is de kernvraag van werkgevers.
“De diversiteit die deze aanpak oplevert, vormt een troef voor bedrijven”, weet Leroy. “Studies tonen aan dat diversiteit een sterkere innovatiekracht en groei van het bedrijf en mensen teweegbrengt.”

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels